Monique: onderweg naar zilver

Waarom kies je eigenlijk voor grijs (of met een treffender woord: zilver)? Wat doe jij om je haar zo mooi mogelijk te houden en wat vinden anderen van je metamorfose? Monique Verhage, in het dagelijks leven onder meer werkzaam als trainer Opleiding Luisterkindwerker, besloot een aantal jaren geleden haar natuurlijke kleur te omarmen.

Eerder uit noodzaak dan uit behoefte

cold turkey uitgroeiToen ik 50 werd was dat het startsein om te stoppen met verven. Al 25 jaar verfde ik (meestal zelf) mijn haar. Eerder uit noodzaak dan uit de behoefte aan een ander kleurtje. Sterker, ik koos bijna altijd een kleur dicht bij mijn eigen kleur. Hoe ouder ik werd, hoe sneller ik zo’n grijze halo rond mijn gezicht kreeg, omdat ik mijn haar meestal uit het gezicht droeg. Spuugzat was ik het. En het laatste jaar verfde ik elke 4 weken. Dat was niet best voor mijn haar kan ik je zeggen. En mijn hoofdhuid was er helemaal klaar mee. Op aanraden van een kennis van een vriendin ben ik naar een kapper gestapt waar vooral veel grijze dames komen. Er kwamen blonde streepjes in, zo blond als mogelijk was, en de rest moest moeder natuur maar doen.

Mijn haar knapte ontzettend op

cold turkey uitgroeiGelukkig kwam daar de zomer, die mijn haar al rap lichter maakte, waardoor het grijs niet eens zo opviel en ik kreeg vele complimenten over mijn moed alsook de mooie zilveren kleur. Het vriendje van mijn nichtje vroeg zelfs of ik het gekleurd had.

Even twijfelde ik en vroeg hem welke kleur hij bedoelde. En ja, hij doelde op het grijs. Nou zijn mijn vriendinnen en familieleden wel gewend dat mijn haar nog weleens van model verandert. En het grijs was daar geen uitzondering op. Het deed zelfs mijn 10 jaar oudere zus ook doen stoppen met verven en later nog wat vriendinnen. Vaak kreeg ik de vraag of mijn haar niet heel stug en droog was, maar het knapte zó ontzettend op van niet meer verven, dat ik het zachtste haar ooit had. Met het zilver kwam er ook slag in en dat was iets waar ik niet mee om wist te gaan. Zo springerig, zo pluizig. Hup naar de kapper waar ik zei: “Doe maar wat.” Zijn ogen gingen glimmen en hij vroeg of kort ook mocht. En hop, daar ging de bos eraf. Leuke coupe, maar vond het toch wel erg bewerkelijk met elke dag föhnen. En dus liet ik het weer groeien.

Geen inspraak

happy greyMijn vriend had er geen inspraak in. Ik vertelde hem gewoon dat ik ging stoppen. Of hij het nou leuk vond of niet. Ik kan daar heel eigenwijs in zijn haha. Ik heb echt wel diverse keren moeten aanhoren dat mijn donkere haar toch ook wel heel leuk stond. En ja, dat had hij zeker gelijk in. Toch kwam daar langzaam verandering in en vind hij mij dit ook goed staan. En nog leuker, inmiddels is zijn baard ook behoorlijk wit geworden. We matchen dus weer goed. Op school vragen de leerlingen nog weleens of ik oma ben. Daar ik geen kinderen heb is het antwoord natuurlijk altijd nee. Maar oud vinden ze me toch niet.

Wat vaker lippenstift om de balans te houden

Ik heb altijd al een voorkeur gehad voor mooie felle kleuren en met grijs haar moet je wel je garderobe wat aanpassen. Sommige kleuren zijn veel te flets bij het grijze haar. Ook gebruik ik nu wat vaker lippenstift, om de balans te houden. Inmiddels is mijn haar na 4,5 jaar helemaal gezond met slag en soms wat krullen. Het staat me en ik ben er blij mee. Ik zou nooit meer terug willen naar verven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.