Grijs & Geweldig

Grijs & Geweldig


Niemand kan zonder een steuntje in de rug op zijn tijd. Dat gaat vooral op als je twijfelt over je beslissing om grijs/zilver te worden of als je je eigen grijze(nde) hoofd een dagje zat bent. De fijnste groep van dit moment om je bij aan te sluiten is Derya Selvi’s groep Grijs & Geweldig. Een heerlijke groep zonder vooroordelen, maar wel met humor, mooie voorbeelden en het spreekwoordelijke hart onder de riem als het nodig is. Hieronder vertelt Derya hoe het ontstond en wat de boodschap is van deze groep. Meer over Derya zelf lees je trouwens bij Zilvermeisjes!

 

Grijs & GeweldigHet idee voor Grijs & Geweldig was geen opwelling. Ik volgde al een tijdje internationale grote groepen op fb. Toen ik mijn eerste foto daar plaatste met 3 cm grijs en lang donker haar kreeg ik 3.500 reacties en nog meer likes. Daarna belandde ik in een warm bad met liefde! Terwijl ik zó onzeker was en iemand me die dag Cruella had genoemd (een vrouw). Ik dacht: dit gevoel, dit idee moet ik doorgeven! De wetenschap voor elke ( onzekere) vrouw die grijs wordt dat het ok is, dat het krachtig en moedig is! Vervolgens ging ik zoeken naar vrouwen in Nederland maar vond heel weinig info. Of lotgenoten :). Op een dag zei mijn nichtje: “je moet hier iets mee doen! Het is zo stoer dat je dit doet, je staat op voor jezelf, je vrijheid en je mening, kom op, doe iets!”

 

Inmiddels 2500 leden

Op een avond ontstond dus Grijs & Geweldig. In het begin groeide de groep heel langzaam. Enkele verzoeken per week. We zitten nu op 2500 leden en het is zo’n geweldige grijze groep vrouwen! Er komen verhalen over onzekerheid, twijfel, angst, geluk, dankbaarheid en wat nog meer! Er worden foto’s gedeeld op kwetsbare momenten, net begonnen met uitgroei, lelijke reacties, echtgenoten die het niet mooi vinden, kinderen die hun moeder ouder zien worden. Het lijkt alsof mensen het zien als een vorm van aftakeling, ouder worden. Maar dat is helemaal niet zo! Een vrouw die grijs gaat betekent niet dat ze het opgeeft en besluit in pyjama binnen te gaan zitten!

Vrouwen moeten voldoen aan maatstaven

Ik hoop dat we een punt bereiken waarop we als we een vrouw met grijs haar zien direct denken; wow, dat is een stoere moedige vrouw, ze kiest voor authenticiteit! En niet; ze laat zichzelf gaan, wat zielig, wat is ze oud geworden enzovoorts. Dit is wat ik wil bereiken voor de buitenwereld. Maar dan het belangrijkste; de vrouw zelf. Haar eigen gevoel en kijk op haarzelf. Ik vind dat het lang genoeg heeft geduurd (sinds mensenheugenis?) dat vrouwen moeten voldoen aan maatstaven die veelal door mannen bedacht zijn. Met als doelstelling er zo lang mogelijk vooral jong en jeugdig uitzien. Belachelijk! Natuurlijk is het leuk en belangrijk om jezelf te verzorgen. Lief te zijn voor je lichaam en geest. Maar niet om te voldoen aan maatschappelijke verwachtingen! Niet om stigma’s in stand te houden! Het moet uit zelfliefde voortkomen.

Zelfacceptatie speelt daar een belangrijke rol bij. Natuurlijk mag een vrouw blijven kleuren tot ze erbij neervalt, Botox en fillers nemen of andere ingrepen laten doen. Maar dan hoop ik echt dat ze dat doet voor zichzelf. Uit zelfliefde. En niet omdat het verwacht wordt. Of om je partner te pleasen.

Authentiek zijn

Ik hoop dat we een wereld kunnen creëren waarin het ideaal is; van jezelf houden. Authentiek zijn. Jezelf en anderen accepteren zoals ze zijn. Of willen zijn. Niet zo snel oordelen en zeker niet op uiterlijk. Mensen niet onderschatten, puur gebaseerd op uiterlijk. Ik heb het allemaal meegemaakt en weet wat het kan aanrichten. Wees de persoon die een ander omhoog tilt! Haal niet iemand omlaag omdat je zelf onzeker bent of bang. Of gewoon gemeen, kan ook nog! Wees moedig, eerlijk en jezelf, dan kom je een heel eind.

Rumi zei; Door het doven van iemands kaars gaat jouw vlam niet mooier branden… Hoe mooi! ♥️

 

Meer weten of (nog leuker, want hoe meer zilveren zielen hoe meer vreugd) aansluiten?

Grijs & Geweldig tref je hier!

 

foto: Kyle Finazzo via Pxhere

2 gedachten over “Grijs & Geweldig”

  1. Ook ik ben zo aan het twijfelen,wel grijs worden of blijven verven,erg fijn hoe andere vrouwen er over denken,en wat hun stappen om naar het grijze te gaan te lezen!

  2. Hi Patsy! Ik begrijp het helemaal, altijd een lastige keuze. Allebei is goed, je zult merken dat als je eenmaal kiest voor grijs worden, je er ook echt helemaal voor gaat. Gelukkig zijn er steeds meer vrouwen die ervoor kiezen en wat zien we veel mooie voorbeelden daarvan! De Grijs & Geweldig groep op facebook heeft inmiddels 10.000 leden, hoe gaaf is dat! Succes met je beslissing en als je besluit het uit te laten groeien en je wilt ook je verhaal hier delen, laat het me weten.

    Hartelijke groet,
    Patty

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.