Elles: het proces Ditching the Dye is nog in volle gang

Het vrolijke hoofd van Elles Rijmer, eerder in beeld bij de Instagrampost, maakt je op slag vrolijk als je ernaar kijkt. Elles is 44 jaar, al 26 jaar samen met haar grote liefde Jos en in het bezit van twee fantastisch mooie kinderen, Bram (21) en Julia (18). Hoe mooi (en blij!) kan je zijn met je pepper & salt!

Elles Rijmer

Elles verfde haar haar al op haar 17e. Ze was er dus vroeg bij. “Omdat een meisje uit mijn klas ooit tegen me zei dat ik zo’n saaie haarkleur had… Na mijn 2e zwangerschap, ik was 27, ontdekte ik mijn eerste grijze haar”, vertelt ze. “In 2019 was ik het verven zat alleen had ik geen zin om ermee te stoppen. Durfde het niet. Op advies van mijn toenmalige kapster hebben we highlights door mijn haar gezet en deze met grijze zilvershampo ingekleurd. Ik vond het niks en hup weer lekker donker geverfd. In maart 2020 was ik het, na de zoveelste verfbeurt bij de kapper, echt zat en heb ik sindsdien geen verf meer in mijn haar gehad!

De Silver Sister Community

Degene die mij destijds het meest heeft geïnspireerd (en nog steeds) is Amanda O’Brennan. Een leuke jonge Canadese vrouw die ik via “je haar grijs laten worden” googelen tegenkwam. Ik kwam er hierdoor achter dat er op Instagram een ware Silver Sister Community bestaat! Ik was niet van de sociale media, maar heb toch een Instagram account aangemaakt. Alle dames daar inspireren & motiveren elkaar, dat is zo fijn! Want ook al is het jouw proces, andere mensen hebben altijd wel een mening en die kan soms heel hard zijn. Door deze ervaringen met elkaar te delen, helpen we elkaar er doorheen.”Elles Rijmer

Hoe denken anderen over haar metamorfose? “Over het algemeen krijg ik leuke reacties. Vriendinnen en collega’s vinden het ‘dapper’ dat ik het durf en geven dan aan dat het bij mij mooi gemêleerd verloopt. Alleen als zij het zouden doen, dan zou het heel lelijk zijn. Een landingsbaan. Gek toch, hoe het brein werkt?” Elles vervolgt: “Fascinerend om te zien hoe de maatschappij het zo doet lijken dat we niet grijs mogen zijn of worden van onszelf, want grijs haar wordt geassocieerd met oud. Ook ik dacht dat ik meer lichtgrijs was en een dikke uitgroei zou krijgen, immers, die had ik altijd wanneer het weer tijd was om te verven. Alleen wat er onder de verf vandaan komt, is zoooo mooi! Ik wist niet dat ik zo mooi donker van mezelf ben!”

Veel positieve veranderingen

“Eén opmerking blijft me bij van een vrouwelijke collega die zei: “Waarom ga je in hemelsnaam grijs? En wat vindt je man er eigenlijk van, heeft hij hier geen stem in?  Ik vind het zo zonde, elke vrouw die grijs wordt, lijkt 10 jaar ouder, maar goed, je moet het zelf weten natuurlijk…zeg het alleen maar”. Gek hoe dit ook weer zijn uitwerking op mij had. Want in plaats van dat het me raakte, was ik enkel verbaasd en maakt het mij nog krachtiger en meer blij dat ik deze beslissing voor mezelf heb genomen!

In het begin van het proces was het niet altijd makkelijk. De eerste weken zat ik vol adrenaline en na de 3e maand begon de twijfel toe te treden. Ik plaatste dit op Instagram en kreeg gelijk veel steun door middel van berichtjes en foto’s van mijn Silver Sisters die veel verder of al klaar waren in het proces. Dat ik vooral door moest blijven gaan, het gaat echt zo mooi zijn, het is het straks echt waard! Daardoor heeft het proces mij zoveel positieve veranderingen gebracht bij mezelf. Zelfwaardering, zelfliefde, zelfvertrouwen en vooral rust. Ook ben ik meer op natuurlijke basis bezig met huid, haar & voeding. Voelt goed om ook daar bewuster mee bezig te zijn.”

Rode lipstick

Elles kleedt zich nog steeds hetzelfde. “Bijna altijd rood lipstickje op! (mijn handelsmerk, hahaha!) Ik merk wel dat ik meer koele tinten aantrek qua kleding. Blauw, groen, zwart en wit.Elles Rijmer

Sinds ik niet meer verf is mijn haar dikker en veerkrachtiger geworden en valt het minder uit. Het was even zoeken en uittesten wat voor mijn nieuwe/originele Salt & Pepper haar werkt. Ik laat het natuurlijk drogen en accepteer hoe het valt. Het is mijn haar en het past dus bij mij! Ik gebruik nauwelijks nog stylingsproducten of apparaten. Of extra verzorgingsproducten. Was mijn haar ook minder vaak, 1 x per week met een zilvershampo van Swarzkopf en 1 x per week met Herbal Essence voor droog en pluizig haar. En af en toe een masker.

Mijn gezin steunt mij enorm

Elles Rijmer

Ik trek me sinds ik dit veranderproces ben aangegaan me veeeeeel minder aan van wat anderen ervan vinden. Niet alleen mijn grijze haar keuze. Bij alles eigenlijk wel wat ik doe of vind en men heeft er een mening over. Ben serieus echt veel rustiger geworden wat dat betreft.

Mijn gezin steunt mij enorm in dit proces. Ik vind het ook mooi om te zien hoe mijn dochter het ziet bij mij, mijn positieve veranderingen ziet en ik voor haar hierin dus een voorbeeld ben. Ook zij is zich bewuster aan het worden hoe ze zich voelt en kleedt. Wat zij leuk vindt en niet een ander. Ze accepteert steeds meer wie ze is en is blij met zichzelf en haar uiterlijk!

Tegen mensen die twijfelen om hun haar niet meer te verven wil Elles zeggen: “Doe vooral waar je je goed bij voelt! Je merkt zelf of je er klaar voor bent, of niet. Het is vooral jouw beslissing.  Maar echt, het geeft zoveel rust & scheelt zoveel geld! En dat kun je weer uitgeven aan leuke dingen doen waar je je goed bij voelt!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.