Antoinette: mijn vriend vindt mijn ‘grijze kop’ prachtig

Ik ontmoet Antoinette als ik een door haar vervaardigd T-shirt met een rebelse tekst ophaal. We herkennen elkaar direct aan het zilver in onze haren, hoewel zij in dit proces al een behoorlijk stuk verder is. Haar jaloersmakende zilveren haar valt tot ver over haar schouders.

Antoinette Heijnen is 52 jaar oud en woont in Zoetermeer, waar ze een heerlijk huis deelt met haar zoon van 19. Hij woont deels bij haar en deels bij zijn vader, met wie ze gelukkig een heel fijne verstandhouding heeft. “M’n vriend René en ik hebben sinds 4,5 jaar een lat-relatie en die constructie bevalt prima!” vertelt ze. “In het dagelijks leven ben ik HR-adviseur bij een woningcorporatie in Pijnacker en in m’n vrije tijd ben ik graag creatief bezig. Onder andere met het maken van leuke shirts zoals deze.”

Glitters in mijn scheiding

Ook Antoinette was altijd in de weer met kleurtjes: haar naturel haarkleur was vanaf haar 16e al niet meer te zien. Zo rond haar dertigste bemerkte ze dat ook zij hier en daar een grijze haar kreeg. Niet vreemd, want haar vader was op zijn 30e al helemaal grijs. “Het zit dus wel in de genen.” zegt ze. “Hij werd uiteindelijk prachtig wit, dus daar hoop ik zelf ook op.

In 2018 was ik het verven ineens helemaal zat. Mijn haar groeit bovengemiddeld snel en een week na het verven van m’n wortels, had ik alweer ‘glitters in m’n scheiding’. En het is wel telkens weer een chemisch goedje dat je op je hoofd smeert! Ik had al eens eerder geïnformeerd bij een kapper of mijn haar niet geverfd kon worden in de kleur van m’n uitgroei, maar kreeg als antwoord dat ik alleen van voren grijs ben. Toch heb ik in november 2018 er 65 folies in laten zetten om het blond te maken met een grijze toner erover. Eigenlijk had ik daarna regelmatig terug moeten komen voor nieuwe toning, maar ik was er klaar mee. Ik raad het nu ook iedereen af, want ik hield er een bos stro aan over! Doordat m’n haar snel groeit -het is momenteel langer dan dat ik het ooit had, zelfs als kind!- is er nu hooguit nog een verdwaald geverfd puntje te vinden.”

Ze zien je ineens als oma Knots

Antoinette HeijnenOverigens had ik nog een reden om ‘mijn kont tegen de krib te gooien’, want ik vind dat er in onze maatschappij met twee maten wordt gemeten. Een man die grijs haar krijgt, wordt beschouwd als George Clooney. Als vrouw zien ze je ineens als oma Knots…. Het is fijn dat grijs een aantal jaar geleden een modekleur werd bij jonge vrouwen. Dat duwde een hoop vrouwen die van nature grijs zijn/worden, over de drempel om de haarverf aan de kant te gooien. En wie weet heeft de Corona lockdown ook wel meer vrouwen richting grijs gekregen.

Ook Antoinette raakte geïnspireerd door Instagram. “Eigenlijk volg ik op Instagram een heel legertje vrouwen die hun ‘reis naar grijs’ laten zien daar. Via hashtags als #embracethegrey #ditchthedye #silversisters #silverhairtransition kom je vanzelf leuke accounts tegen. Het is vooral fijn als je dan iemand ziet met hetzelfde ‘patroon’ dat jij hebt. Zo ben ik vooral van voren grijs, de rest is donkerblond. Daarom ook mijn Instagram naam calicoa_tje (een calico kat is een lapjeskat). Soms zou ik wel overal die lichte zilverkleur willen hebben (het is ook veel zachter van structuur), maar meestal vind ik die mengelmoes juist wel speels. Caroline LaBouchere is voor mij daarom wel een inspiratiebron.”

Sommige vrouwen durven de stap niet te zetten

Op voorhand vroeg ze zowel aan haar vriend als haar zoon wat zij ervan vonden als ze zou stoppen met verven. Ze houden beiden van ‘naturel’ en vonden het helemaal prima. “Nu die transitie achter de rug is, zegt m’n vriend zo vaak dat hij ‘mijn grijze kop’ prachtig vindt, dat ik er opgelaten van word. Verder heb ik in het begin misschien maar 1 negatieve reactie gekregen, maar ook die is blijkbaar om, gezien haar compliment op een recente Instagram foto. Sommige vrouwen van mijn leeftijd vinden het mooi en zouden het zelf ook willen, maar durven de stap niet te zetten. Teveel maatschappelijke druk. Tja, ik denk dat je wel een ‘rebelse aard’ moet hebben, om tegen de stroom in te zwemmen.”Antoinette Heijnen

Ze vervolgt: “Voordat je de beslissing neemt te stoppen met verven, denk je wel na over de redenen waarom je eigenlijk verft. Onze maatschappij wil vrouwen het liefst tot aan hun kist ‘strak in de lak’ hebben. Terwijl mannen die hun haar verven, juist raar worden aangekeken. Hoe krom is dat? Ik ben 52 en hoef er niet uit te zien als 32. “Aging with grace” is een mooi gezegde. Hopelijk komen er meer rolmodellen die dit uitdragen. In Hollywood -dè plek van botoxbekkies- zijn er helaas nog niet veel vrouwen te vinden die natuurlijk ouder worden. Andie MacDowell heeft tegenwoordig een prachtig grijze krullenbos, hopelijk volgen er meer!”

Ik heb expres gekozen voor lang haar

Haar kledingstijl is wel enigszins veranderd. “Ik heb altijd van ‘kleur’ in mijn kleding gehouden, maar ik vind dat sommige kleuren nu beter staan dan voorheen. En ik was nooit een fan van blauw, maar toen ik een bril ging uitzoeken, bleek dat een blauw montuur me het leukst stond. Je wilt er niet muizerig uitzien, dus ik ga niet meer zo gauw zonder iets van make-up de deur uit, ook al is het maar wat lipstick. En ik heb eigenlijk qua haarstijl misschien ook wel expres gekozen voor lang haar. Toch weer dat rebelse, haha. Want bij grijs hoort blijkbaar ‘kort en pittig’? Ik zag een keer bij een rock & roll festival een vrouw dansen met een prachtige zilverwitte vlecht die tot over haar billen kwam; silver Rapunzel! Geweldig toch?”

Wat betreft haarverzorging is ze eigenlijk nog steeds zoekende. “Qua structuur is het grijze van voren, zó verschillend met het haar van achter dat vrij pluizig is. Als ik te vaak zilvershampoo gebruik, krijg ik een te paarse gloed, dus dat beperk ik tot hooguit eens per 2 weken. Met grijs haar dien je ook echt heel voorzichtig te zijn met stylers die te heet worden, anders wordt het juist geel. Ik ben een grote fan van mijn Dyson Airwrap, omdat je hiermee gelijktijdig droogt en krult op een redelijk lage temperatuur. Heel jammer dat ze zo ontzettend duur zijn (de mijne kreeg ik cadeau) maar het is een superuitvinding! Mijn haar houdt -wat ik ook gebruik- helaas krul slecht vast, dus het zakt snel uit. Maar een ‘messy bun’ is ook leuk!

Ik trek me veel minder aan van wat mensen van me vinden

Antoinette HeijnenVeel vrouwen krijgen in meerdere of mindere mate commentaar op hun beslissing hun haar grijs te laten worden. Dat maakt ook dat sommigen de beslissing om die stap te nemen uitstellen. Voor Antoinette is dat echter nooit een punt geweest. “Ik trek me absoluut minder aan van wat mensen van me vinden. Jeetje, had ik deze houding maar meteen in m’n pubertijd gehad, dat had veel hartzeer gescheeld!”

Ze kan niet genoeg benadrukken hoe bevrijdend het kan werken om die stap uiteindelijk toch te nemen. “Probeer het uit! Geniet van de vrijheid, want nu ben je een slaaf van je wortels… En bevalt het je uiteindelijk toch niet; die afspraak met de kapper is snel genoeg weer gemaakt. Zoek andere vrouwen op via Social Media. Zoals ik al zei, zijn er op Instagram veel te vinden, maar er zijn ook Facebook groepen, zoals de Nederlandse ‘Grijs & Geweldig’ groep. In je transitieperiode komen er echt momenten dat je het even niet meer ziet zitten. De eerste maanden zijn gewoon lastig en dan is het fijn even te kunnen klagen tegen gelijkgestemden.”

Tip: wil je ook zo’n gaaf T-shirt met opdruk naar keuze zoals Antoinette op de foto draagt? Je kunt ze bij Antoinette bestellen via een reactie hieronder of via de FB groep Grijs & Geweldig!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.