Max: ik was erg benieuwd hoe grijs ik nou daadwerkelijk was

Het is je waarschijnlijk al opgevallen: ook steeds meer jonge vrouwen kiezen voor hun natuurlijke haarkleur. Mooie Max de Bruin is met haar wilde zilveren krullenbol een geweldig voorbeeld. Ze is bíjna 41 (op 6 september) en sinds 22 jaar samen met Johan, de vader van hun 3 kinderen van 21, 18 en 13. In het dagelijks leven houdt ze zich bezig met het managen van hun gezin.

“Als arbeidsongeschikt persoon werk ik niet buiten de deur maar binnenshuis zit ik nooit lang stil. Ik verzorg de beestenbende (heb 3 katten, 3 kippen, en een aantal hokken met Afrikaanse reuzenslakken en wat insecten) en blog voor de Zonnebloem over handicaps en (on)toegankelijkheid.”

Er zijn geen kleuren die de revue niet zijn gepasseerd

Max de BruinHaar eerste grijze haar vond ze toen ze 17 was. “Ik twijfelde geen seconde en rukte hem met wortel en al uit.” vertelt ze. “In de opvolgende jaren vond ik ze niet meer, omdat ik mijn haar graag in alle kleuren verfde. Er zijn geen kleuren die de revue níet zijn gepasseerd. Hoe ouder ik werd, hoe sneller de verfbeurten elkaar opvolgden. Na mijn 25e was ik voornamelijk bezig met uitgroei weg te werken. Tegen m’n 38e verfde ik om de week omdat de uitgroei niet meer te verbergen was. In die periode zag ik hoe een vriendin was gestopt met verven en veranderde van een veel te blonde vrouw in een parelgrijze schoonheid. Ze gaf me de tip op instagram te zoeken op de hashtags #GoingGreyGracefully en #SilverSisters.”

Ik verstop me niet langer

Er ging een wereld voor haar open, én een mentale knop om. Ze zegt daarover: “Ik zag jonge vrouwen, blakend van schoonheid met hun natuurlijke haarkleur. Er werden foto’s voor en na de transitie gedeeld en zonder uitzondering knapte iedereen er van op. Dat wilde ik óók! Eind 2018, net voor kerst, verfde ik bewust voor de laatste keer mijn haar. Ik besloot het grijsproces z’n gang te laten gaan en was erg benieuwd hoe grijs ik nou daadwerkelijk was. Uitgroei omarmde ik om te zien hoe ver ik al was gekomen. Ik heb me geen seconde geschaamd maar was wel blij toen ik eindelijk door de ‘is ze te lui om naar de kapper te gaan of is dit expres?’-fase heen was.”

Iedereen die de stap neemt om haar (of zijn) natuurlijke haarkleur te omarmen krijgt te maken met (vaak ongevraagde) meningen van anderen. Bij Max was dat niet anders. “Omdat ik buitenshuis een rolstoel en scootmobiel gebruik gaan mensen er snel vanuit dat ik ook wel oud zal zijn.” zegt ze. “De keren dat me gevraagd werd of ik lekker met mijn kleinkind op stap was zijn niet meer op twee handen te tellen. Ik lach er maar om. Trok me al nooit zoveel aan van wat mensen van me vinden, maar sinds ik grijs ben boeit het me nog minder. Het voelt alsof ik een masker heb afgezet en mijn ware zelf aan de mensheid toon. Ik verstop me niet langer.”

Paars is inmddels echt mijn kleur

Max de BruinHet is grappig om te ervaren dat ze inmiddels mensen tegenkomt die jaloers zijn op haar grote bos grijze krullen en zich afvragen hoe lang ze daarvoor bij de kapper in de stoel moet zitten. Haar kledingstijl is trouwens wel íets veranderd. “Ik droeg altijd al graag zwart en dat combineert waanzinnig met mijn grijze haar. Ik pak nu vaker donkerblauw uit de kast, wat ik vroeger liet hangen. Wel zijn er make-up kleuren die ik niet meer draag. Warme tinten staan gewoon minder goed terwijl paars echt mijn kleur is. Jammer dat ik een intense hekel aan de kleur heb. Ik droeg en draag nog steeds knalkleur lipsticks. Dat is denk ik wel mijn handelsmerk.

Doordat ik krullen heb, heeft m’n haar wel best wat verzorging en styling nodig. Ik ben absoluut niet merkvast, maar heb een fijn masker aan het Kruidvat Perfect Curls haarmasker. Ik probeer zoveel mogelijk producten te gebruiken die cg zijn (curly girl approved).”

Zoek iets wat bij je past

Max de BruinMax realiseert zich dat de beslissing om definitief grijs te worden niet altijd even gemakkelijk is. Daarover zegt ze: “Mensen die twijfelen over deze grijsreis aangaan wil ik de tip meegeven te doen wat voor jou goed voelt. Of je je nou direct grijs laat verven, je hoofd kaalscheert voor een frisse start, of je ‘gewoon’ stopt met verven, zoek iets wat bij je past. En check de hashtags op instagram als je even wil zien dat je niet alleen bent op je tocht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.