Judith: ik voel me vrijer

Aan het woord is dit keer Judith Huijssoon, 53 jaar. Moeder van een prachtige dochter en samen met Max, de labrador wonen ze in het midden van het land. Judith is werkzaam als P&O adviseur. In haar vrije tijd ment ze graag, 3 jaar geleden heeft ze haar koetsiersbewijs enkelspan gehaald.

Judith HuijssoonOok Judith was er al vroeg bij. “Rond mijn 30ste had ik al hier en daar een grijze haar” vertelt ze. “Ik liet het kleuren met een spoeling bij de kapper of kleurde het zelf. Op een gegeven moment dekte de spoeling niet meer en moest ik het laten verven. Met highlights hebben we nog geprobeerd de grijze haren minder op te laten vallen. Maar mijn haar groeit best snel dus na 3 weken had ik al uitgroei. Als dan het grijs begon te overheersen gebruikte ik daar een kleur spuitbusje voor om m’n luizenpaadje een beetje bij te kleuren zodat ik pas na een week of 6 weer naar de kapper hoefde te gaan.”

Ze vervolgt: “Mijn moeder was mooi grijs. Ik werd het op een gegeven moment beu om elke 6 weken mijn haar te laten verven. Budget- en tijdrovend begon ik het te vinden. Bij de kapper had ik het er wel eens over en deze dacht dat grijs me wel goed zou staan. Alleen, wanneer begin je? In die tijd was ik ook aan het solliciteren. Echt representatief vond ik het niet maar ja….Als ik mensen bij binnenkomst zag kijken zei ik: ik ga over op grijs 🙂 Als ik zo mooi grijs wilde worden als mijn moeder moest ik het natuurlijk wel laten gebeuren.”

De leuke reacties zijn overheersend

Ook Judith ontkwam niet aan pittige meningen af en toe. “In het begin heb ik 2 minder leuke reacties gehad. Een buurvrouw zei eens: Ik wil je wel helpen met kleuren hoor! En een leidinggevende zei dat er kappers waren die je grijs konden verven en dat zij echt niet van plan was Cold Turkey te gaan zoals ik dat deed. Overheersend zijn de leuke reacties, nog steeds. “Wat staan die een mooie grijze lokken je goed”, “wat ben je mooi grijs”, “prachtig haar”. Dit soort opmerkingen krijgt Judith steeds vaker.

Judith HuijssoonMerkte Judith (mentaal) verandering bij zichzelf? “Onderweg bij het laten uitgroeien heb ik best wel eens getwijfeld. De afspraak met de kapper was dat als ik kwam om te kleuren, dat ze me zouden weigeren. Het moeilijkste vond en vind ik nog dat ik wel een beetje een vlot kapsel wil houden. Ik word ouder en mijn grijze haar accepteren hoort erbij. Maar ik wil ook bewuster leven. Zoals bijvoorbeeld vaker de fiets pakken naar het werk, koffiecups bestellen bij de Koffiejongens (geen aluminium cups) en mijn haar niet meer laten verven.”

Paarse gloed

Is er voor Judith qua uiterlijk veel veranderd sinds ze haar haar grijs laat worden? “Het is denk ik een proces van het ouder worden in zijn geheel. Ik probeer mij te kleden wat past bij mijn figuur, stijl en hoe ik mij voel. Misschien heb ik nu meer zwart en donkerblauw in combinatie met grijs in de kast.Judith Huijssoon

Ik heb het geluk dat ik dik haar heb. In de tijd van het kleuren was het veel droger. Er kwam meer bij kijken om het in het gareel te houden. Crèmespoeling en met een borstel föhnen. Nu gebruik ik een Zilvercare shampoo. Dat was in het begin echt even zoeken hoeveel en hoe vaak ik daarmee mijn haar waste. Zo stond ik een keer op mijn werk bij het toilet mijn handen te wassen en stond ik onder een lamp en keek in de spiegel, zag ik toch een hele paarse gloed over mijn haar.”

Ik voel me vrijer

Judith HuijssoonVan de mening van anderen trekt ze zich niet meer of minder dan anders aan. “Op een bepaalde manier voel ik mij vrijer. Ik ga nu naar de kapper omdat ik zin heb om te gaan en niet omdat het moet (om te kleuren).

Wat zou Judith mensen die nog twijfelen om hun haar uit te laten groeien mee willen geven? Haar antwoord is duidelijk. “Gewoon proberen! Je kunt het altijd alsnog verven.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.