Lobke: grijs haar vind ik sowieso erg mooi

Wat als je je haar wilt laten uitgroeien, maar toch het proces wat sneller wil laten verlopen? Kies je dan voor ontkleuren en vervolgens grijs verven bij een kapper of durf je het niet aan? Ik ben altijd razend nieuwsgierig naar zo’n proces. Lobke Mentrop pakte haar kans en ging ervoor.

Vertel eens iets meer over jezelf?

Hoi! Ik ben Lobke, 44 jaar en ik werk als zelfstandig adviseur en trainer. Dat doe ik vanuit mijn eigen bedrijf Gelukkige Werkers en vanuit Lobke Loopt. Ik vind het super om training te geven en dat doe ik bij bedrijven op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Daarnaast geef ik wandel en hardlooptrainingen.

Wanneer kwam bij jou je eerste zilvertje tevoorschijn?

Lobke brunette geverfd haarMijn eerste grijze haar ontdekte ik toen ik 12 jaar was en in groep 8 van de basisschool zat. Oorspronkelijk was ik een brunette. Zo rond mijn 20ste begon ik met highlights om het grijs te camoufleren, dat werd vervolgens een spoeling over het hele haar. En toen ik een jaar of 24 was, stapte ik over op permanente verf voor een betere dekking.

Jij was er erg vroeg bij dus! Wanneer maakte je de definitieve stap naar je natuurlijke haarkleur?

Vorig jaar net voor de zomervakantie verfde ik mijn haar, zodat ik een beetje “fatsoenlijk” op de vakantiefoto’s zou staan. Toen ik na een week of 2,5 terug kwam, moest ik al weer verven. Ik was er helemaal klaar mee. Ben gaan googlen en kwam verschillende facebook groepen en een hele instagram community tegen. Zoveel mooie en jonge vrouwen met prachtig haar. Toen ben ik gestopt met verven en maakte ik mijn instagram account aan. (https://www.instagram.com/zilverreis/ ) Ik wist toen nog niet hoe ik het zou aanpakken en dacht aan cold turkey.

Grijs in een dag

Vervolgens zag ik na een paar maanden in de facebook groep Grijs & Geweldig een oproep voor “Grijs in een dag” bij Kapper Koffijberg. Ik werd uitgekozen als kappersmodel. Zij ontkleurden mijn hele haar en er werd een mooie toner opgezet. Ik ging met asblond haar naar huis en een veel subtielere overgang. Maar nog niet echt grijs.

Een paar weken later ging ik naar mijn eigen kapper en die heeft er nog een flink stuk vanaf geknipt.
Eigenlijk zou ik nu regelmatig toner er overheen moeten doen, maar ik zie eigenlijk weinig verschil als ik het zelf doe en heb geen zin in gedoe bij de kapper. Dus voor nu laat ik het lekker verder uitgroeien.

Wie was jouw grote voorbeeld in dit opzicht?

Lobke MentropEen paar jaar terug stopte een collega wandeltrainer met verven. Ik vond het eindresultaat prachtig. Grijs haar vind ik sowieso erg mooi. Ik zag vooral op tegen de overgangsperiode, die nogal lang duurt en ik toch wat minder mooi vind. Maar door heel veel online te kijken naar vrouwen in transitie raakte ik al een stuk meer gewend aan de “ snelweg” of “landingsbaan” op het hoofd. Daarnaast zijn er natuurlijk super mooie vrouwen op instagram te vinden met prachtig grijs haar.Veel leuke reacties

Hoe reageren mensen eigenlijk op je ‘nieuwe’ haar?

Ik krijg veel leuke reacties en ook veel mooie gesprekken. Veel vrouwen beginnen er nog niet aan (ook al zijn ze meer dan 20 jaar ouder), maar ze vinden het wel moedig dat ik het doe. Ook iemand die naar aanleiding van onze gesprekken de stap wel heeft genomen. Regelmatig ook tips van hoe je het beste met de overgang kunt omgaan van mensen die zelf ‘t traject niet zijn doorgegaan. Superleuke gesprekken met andere silver sisters die ik in het echt ontmoet. Leuk om met hen van gedachten te wisselen en elkaar te steunen. En ’t grappigste vond ik nog de eerste domme blondjes mop die ik te horen kreeg. Het duurde even voor ik mij realiseerde dat het tegen mij was.Lobke Mentrop

Zijn er nog dingen voor je veranderd, in de zin van een andere kledingstijl of andere make-up?

Ik droeg al best veel heldere kleuren en ga daar gewoon mee verder. Eerst droeg ik helemaal geen make-up nu draag ik af en toe wel eens een lipgloss of lippenbalsem met wat kleur. En ik heb dus een flink stuk van mijn haar afgeknipt. Qua verzorging was ik mijn haar zo’n drie keer in de twee weken. Ik wissel Metal Detox shampoo en masker en More extreem zilvershampoo met elkaar af. Daarna op handdoek droog haar Kerastase Serum.

Ik stond gewoon met een ‘snelweg’ op mijn hoofd voor een groep

Trek jij je de mening van anderen over je haar aan of laat het je koud?

Lobke grijs halflang haarAan het begin van het uitgroeien deed ik een trainersexamen met dus een snelweg boven op mijn hoofd. Vroeger zou ik voor zo’n gebeurtenis zeker de avond van tevoren mijn haar hebben bijgewerkt. Nu stond ik gewoon met die “snelweg” op mijn hoofd voor de groep. De foto die er van is gemaakt, heb ik ook gewoon op mijn zakelijke Linkedin account gezet. Inmiddels al meerdere trainingen gegeven en nu maakt het mij helemaal niets meer uit, dat je ziet dat ik in transitie ben. Fijn om uit de kast te zijn gekomen als grijze vrouw. Want grijs was ik natuurlijk al een hele tijd, maar nu mag iedereen het zien.

Heb je nog een goede tip voor de lezers hier?

Hoe eerder je begint met laten uitgroeien hoe beter. Als ik pas op mijn 40ste grijs was geworden, zou ik nooit zijn gaan kleuren. Wat grijs haar maakt niets uit, maar het uitgroeiproces is zo vervelend. Dus hoe sneller je je grijs omarmt hoe fijner het proces!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.