Bianca: wanneer je houdt van je spiegelbeeld, ben je gelukkig

Ze valt direct op met haar prachtige ogen, de looks van een fotomodel en haar expressieve uitstraling: Bianca Samyn. Als ex-model, make-up artist en fashion designer weet Bianca als geen ander hoe uiterlijk mensen kan beïnvloeden. Zelf geeft ze inmiddels alle ruimte aan de ontluikende zilveren strengen in haar bos donkere krullen. Tijd voor een nadere kennismaking!

Bianca Samyn

In de Grijs & Geweldig Facebookgroep (waar je ook make-up tips geeft) was ik onder de indruk van je bijzondere make-upstijl, dus vertel eens: wie is Bianca en wat doe je zoal?

Ik ben dus Bianca Samyn, 46 jaar en mama van 2 ongelofelijke, prachtige en reeds volwassen zonen. Mijn mooiste gedaanteverwisseling. Ik ben vooral actief in de mode als onder andere fashiondesigner met mijn eigen label Carmen Volc dat failliet is gegaan, maar opnieuw opgestart zal worden. Wanneer weet ik nog niet. Ik denk dat het vooral een kwestie is van hoezeer ik zin heb om dit te doen. Het voordeel is dat een zaak failliet kan gaan, maar je talent en skills niet. Die heb je sowieso, dus we zullen zien.

Het schoonheidsideaal is een leugen

Daarnaast ben ik reeds 18 jaar make-up artist en ex-model. Fotograferen is een van mijn passies, dat sluit mooi aan op mijn skills als make-up artist, ik zwem dus al jaren zo’n beetje in dezelfde vijver. In deze wereld heb ik ook ontdekt dat schoonheid een skill is en het schoonheidsideaal een leugen. In mijn ogen zijn er geen lelijke vrouwen, echter zijn er wel vrouwen die zich niet verzorgen en/of niet weten hoe ze zich moeten stylen.

Bianca SamynDat alles terzijde, wanneer je je eigen authenticiteit behoud, dan doe je niks verkeerd, ook al is het niet “trendy”. Kijk maar eens naar bekende sterren en merken. Sommigen slaan de plank echt verkeerd of doen iets in het wilde weg maarze hebben succes omdat ze zichzelf niet verloochenen. Ze behouden hun authenticiteit. Ze hebben een stem en zijn geen echo. Dat moeten wij ook maar eens doen. Het is hoog tijd.

Wanneer ontdekte je je eerste grijze haar?

Mijn eerste grijze haar werd ontdekt toen ik 18 jaar was. Toen stond ik er niet eens bij stil dat dit de eerste van velen zou worden 😊. Net zoals toen ik 18 was en dacht dat 45 oud was staat alles nu in een ander daglicht hè. Nu ben ik zelf 46 jaar en ik voel me jong en vol vuur. Vroeger was ik een anti-aging girl, nu ben ik een Pro well-being woman.

Wat deed je beslissen om je natuurlijk kleur te kiezen/grijs te worden? Hoe verliep/verloopt dat proces?

Ik woon sedert een jaar in Spanje en ben altijd wel trots op mijn haar geweest. Ik vind van mezelf dat ik een mooie weelderige bos krullen heb. Natuurlijke krullen en ik ben een erg donkere brunette. Hier en daar een zilvertje is niet erg, maar ik ben vooraan echt wit en achter mijn oren naar mijn nek toe ben ik ook erg wit. Wanneer ik mijn haren kleur, dan draag ik na 1 week al een wit kroontje. Door het warme klimaat in Spanje heb ik de indruk dat mijn haren hier sneller groeien. Na 4 weken kan ik  dus weer opnieuw beginnen. Ja, zo blijf je natuurlijk bezig hè. Het voelde gewoon niet meer als mezelf.

Ik verzorg ook heel erg mijn haren, altijd gedaan. Het is ergens mijn trots. Een beetje het Samson gevoel maar dan vrouwelijk. Ik heb meer dan 10 jaar iedere week een blow dry gedaan en ik gebruik alleen producten die ik koop bij de kapper. Producten die brandden op mijn hoofdhuid en dan te warm of te erg jeukten, ik heb het allemaal gehad. Weet je, om de 6 maanden een botox spuitje, om de 3 weken nagels, pedicure en manicure, gezichtsverzorging etc. Er is altijd wel iets dat onderhouden of bijgewerkt moet worden.

De binnenkant is belangrijker

Ik ben meer de persoon geworden die werkt aan de binnenkant van de schedel in plaats van de buitenkant. Dat zou nog wel eens belangrijker kunnen zijn. En weet je, mijn grootmoeder zei steeds:

”Grijze haren groeien niet op domme hoofdjes”. Vind ik wel grappig.  En als ik mag kiezen, dan liever grijs worden dan kaal, want dat kan natuurlijk ook hè?Bianca Samyn

Wie is/was jouw grote voorbeeld of inspiratie?

Mijn grote voorbeeld is niemand minder dan mezelf in de spiegel zien  Ik heb geen zilver voorbeelden, ook geen zilver inspiratie. Ik wil het gewoon niet meer omdat ik uiteindelijk de enige was die hiermee problemen had en niet mijn entourage. Ik voel me nu echt bevrijd van een druk die op me rustte. Geloof het of niet, maar water naar de zee dragen in een gevlochten mandje is pressure!

Welke reacties krijg je op je haar? Wat is de meest leuke of minst leuke reactie die je ooit kreeg?

Bianca SamynIk merk dat dit zo’n beetje een trend aan het worden is. Net zoals  iedere bekende kop een SKINCARE line heeft en iedere persoon nu uitpakt met een SKINroutine, is haar laten “verzilveren” het nieuwe sexy. Ik vind het leuk hoor en by the way: mensen reageren op een goed gemoed, blij gezicht, positieve houding, bruisende energy. Niet zozeer op al dan niet silverfox haar. Een asshole blijft een asshole, ook al is die zilver, bruin of rood 😉.

Merkte je (mentaal dus) verandering bij jezelf? Hoe heb je dat ervaren? Bracht het je tot nieuwe inzichten en zo ja, welke?

Bianca SamynNee, Ik ben gewoon vrij nu. En mooi is voor iedereen anders. Wanneer je houdt van je spiegelbeeld, dan ben je gelukkig. Dan straal je. Ik ben een liefdevol persoon en dat blijf ik.

Is je manier van kleden, je haarstijl of make-up veranderd?

Ik merk inderdaad wel dat het er wat kleuriger aan toe mag gaan. Je gezichtskleur is vaak grauwer wanneer je zilver bent. Ook qua kledij mag het best wat hipper en vrolijker, zeker naar de zomer toe. Een wenkbrauw en een mooie gecontourde foundation, oogschaduw of lip maakt hier toch echt wel het verschil. Ik ga steevast voor kleuren die in het oog springen  zoals rood en blauw, mooi groen of een weelderige print. Ik mijd geel en oudroze bij of rond mijn gezicht, want dit gaat niet alleen mijn wallen en lijntjes benadrukken maar aangezien ik dus zilver ben bij de haarlijn, heb ik geen counterkleur om op terug te vallen. Zoals een blonde lok of bruine bles, dus gaat alles een beetje monotoom worden. Een strakke eyeliner werkt altijd en een blush met lipgloss is een winner.

Catchy eyelook

Als tip wil ik meegeven aan  de silverfoxies: durf gerust te kiezen voor een catchy eyelook of een blitse outfit.

Hoe verzorg jij je haar? Heb je nog tips voor goede producten? Of een bepaalde manier van stylen?

Ik was zoals altijd mijn haren met shampoo en verzorging. Al bescherm ik wel mijn haren steeds tegen de zon. Ik hou niet van de felle hete zon op mijn bolletje. Niet goed voor mijn haren en mijn hoofd. Een hoed is dus altijd wel een van mijn dingetjes geweest. Staat ook erg classy en elegant. En vrouwelijk.Bianca Samyn

Wat zou je mensen die nog twijfelen om hun haar uit te laten groeien mee willen geven?

Net zoals bij iedereen is het een tijd van rijpen. Het idee om je grijsjes te omarmen moet rijpen. De een is sneller rijp dan de ander maar laat je vooral niet gek maken. Wil jij dat niet, ook goed. Zolang jij en je spiegelbeeld beste vriendinnen zijn, blijf je stralen, ook al wordt je 100 jaar met gekleurd haar.

Kortom: do you and only you. Your authentic YOU is your most beautiful color!

Meer lezen van Bianca? Volg haar via Instagram: https://instagram.com/biancasamyn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.