Janneke: die grijze haren zijn een teken van wijsheid

Heerlijk om te zien dat de zilverkoorts niet alleen speelt als je wat ouder wordt! Vandaag maak ik graag ruimte voor het vehaal van Janneke Pastoors, 35 jaar oud, getrouwd, en moeder van 2 kinderen van 4 en 6 jaar oud. Van opleiding is ze pedagoog, maar in de praktijk heeft ze overal gewerkt: zowel in de zorg als in de IT en zelfs als (zoals ze zelf zegt) gekke professor in de wetenschap.

Haar hart ligt echter in het theater: ze danst alweer zo’n 13 jaar buikdans en zet zich met hart en ziel in voor het Eindhovense Wagenspel, dat elke zomer door de wijken trekt om gratis toneel te verzorgen voor iedereen die het zien wil..

Janneke vertelt: “Als kind was ik totaal niet met mijn uiterlijk bezig. Dat kreeg ik met de paplepel ingegoten, want mijn moeder was altijd erg onzeker over haar uiterlijk, dus kleedde ze zich volgens de filosofie doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg. In mijn puberteit probeerde ik wel wat, maar pas sinds ik ben begonnen met buikdansen, begon ik anders naar mezelf te kijken en kreeg ik het zelfvertrouwen meer aan mijn uiterlijk te doen.

Het verven ging me enorm tegenstaan

Janneke PastoorsMijn haren zijn wel altijd belangrijk geweest. Ik heb veel, dik, golvend haar en naast mijn blauwe ogen, vond ik mijn haar het mooist aan mezelf. Toen ik begin 20 de eerste grijze haar tussen mijn donkere lokken zag, was ik dan ook niet blij. Ik trok hem er gauw uit.
Maar ja, grijze haren komen nooit alleen. Dus voor ik het wist, zat ik elke week te plukken. Dat vond ik niet leuk, dus ik ging verven, een logische stap, ik was echt veel te jong voor grijze haren vond ik zelf.
Zo heb ik dat heel lang gedaan. Mijn haren waren altijd een tint bruin, rood of bijna zwart. Maar mijn haar groeit snel en dus schenen er steeds weer supersnel grijze haren door! Vooral vrienden wezen me er dan weer op: je moet weer verven! Het ging me enorm tegenstaan, want ik ben nogal allergisch voor “moeten”, maar ja, wat kon ik anders?

In 2018 was ik moeder geworden van mijn tweede kindje en dat was een pittig kereltje. Ik was tegelijkertijd overprikkeld en totaal verveeld en na dat eerste jaar als moeder van twee jonge kinderen was ik mezelf vreselijk kwijt. In mijn zoektocht naar weer iets voor mijzelf stuitte ik in 2019 op de Curly Girl methode. Als kind had ik veel krullen, maar die waren verdwenen. Het klinkt heel suf, maar de tijd die ik besteedde aan mijn haren, voelde als weer iets voor mijzelf in plaats van alles alleen maar als moeder. De Curly Girl (CG) methode schrijft echter veel regels voor en daar kan ik niet zo goed tegen. Dus helemaal CG werd het voor mij niet, maar ik leerde wel meer over haarverzorging en mijn krullen kwamen wel degelijk terug.

Het voelde goed om voor mezelf te zorgen

Ik had de smaak voor zelfzorg te pakken en deed wat ik al 10 jaar wilde: ik liet een tattoo zetten van een buikdanseres, de dans die voor mij zo levensveranderend is geweest. Het voelde goed om voor mezelf te zorgen en ging verder. Ik ging meer sporten en stond mezelf een abonnement op Weight Watchers toe. Als vrouw met flink overgewicht had ik natuurlijk al 100 diëten gedaan, maar omdat ik het deze keer écht voor mezelf deed, lukte het wel en viel ik 30 kilo af. Daarnaast was ik bezig met gezonde voeding, verantwoorde zonnebrandcrème, natuurlijke producten voor mijn haren… en die chemische verf.

Van donker naar grijs haarIk deed twee keer een poging om te stoppen met verven, maar na een paar opmerkingen over mijn grijze uitgroei, pakte ik na een paar maanden toch weer dat pakje chemische troep. Ik baalde er van en ging op zoek naar rolmodellen op Instagram en vond twee Facebookgroepen over de reis naar grijs haar. En wat zag ik daar een prachtige vrouwen! Van elegante dames, tot stoere rockers en hippies, allemaal zagen ze er geweldig uit met hun grijze haren. Sommigen waren al volledig grijs en anderen zaten nog in die overgangsfase en ik raakte geïnspireerd!

Hoe kon ik daar komen? Sommige dames lieten hun haar volledig grijs verven, maar zo grijs was ik nog niet. Anderen knipten hun haren helemaal af, maar dat was voor mij ook geen optie. En dan was er toch weer die optie van cold turkey laten uitgroeien. Wat moest ik nu doen…?

Op deze manier ging het me lukken

Toen ben ik in november 2020 naar een ecologische kapper gegaan. Daar heb ik mijn haren met natuurlijke verf laten verven zo dicht mogelijk bij mijn eigen haarkleur. Het kostte nogal wat (vergeleken met mijn verf van de Kruidvat), maar daardoor vond ik dat ik er daarna nooit meer chemische verf in mocht gooien. Dat is bijna gelukt. Zoals alle verf, vervaagde ook de ecologische verf en kreeg ik zo’n oranje doffe gloed in mn haren. Ik besloot alleen de doffe geverfde onderkant te verven met verf van WeColour. Deze moet je zelf mengen, waardoor je ook een klein beetje aan kan maken. Het was niet perfect, maar zoooo veel beter dan voorheen! Op deze manier ging het me wel lukken!

Ondertussen is mijn uitgroei dus zo’n anderhalf jaar verfvrij. De uitgroeiende onderkant werk ik eens in het half jaar bij met die asbruine verf en dat werkt voor mij super. Ik ben namelijk nog lang niet zo grijs als het leek vóór ik stopte met verven, dus de overgang is vrij zacht. En nog steeds krijg ik opmerkingen over mijn haren, maar nu is het weer positief. Man en goede vrienden had ik sowieso gewaarschuwd dat het nu echt ging gebeuren en ik geen negatieve opmerkingen wenste. Maar nu kreeg ik ook complimenten van vrienden die ik niet zo vaak zag: dat zilver in je haren geeft het extra diepte, natuurlijke highlights!

Ik rock mijn natuurlijke haarkleur

Janneke PastoorsEn ik? Ik voel me weer steeds meer mezelf. Ik heb nog meer tattoo’s laten zetten, meer piercings genomen en rock mijn natuurlijke haarkleur. Mijn kinderen zijn ouder en sinds kort zit ook mijn jongste op school. Ik heb weer ruimte in mijn hoofd voor andere dingen die ik belangrijk vind. Laatst schreef ik een sollicitatiebrief en hoewel ik eerst bang was dat ik het moeilijk zou vinden om mezelf te laten zien, merkte ik dat ik het juist makkelijker vind. De afgelopen jaren vol jonge kinderen en een pandemie hebben mij sterker gemaakt. En die grijze haren op mijn hoofd zijn geen teken van stress en zwakte, ze zijn een teken van wijsheid en de kracht om mezelf te zijn!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.