Derya: ik hou van tegen de stroom ingaan

Waar kijk jij als je goede voorbeelden van silver sisters zoekt ? Ikzelf vond die inspiratie op Instagram, maar nog veel meer bij een geweldige (en besloten, ook heel fijn) Facebook groep: Grijs & Geweldig. De initiator van deze groep, Derya Selvi, is zelf een schitterend rolmodel voor iedereen die zich op dit pad begeeft. Wat een mooi voorbeeld en wát een fijne groep om deel van uit te maken. Met heel veel plezier geef ik het woord hieronder aan Derya.

GrombréNatuurlijk ben ik benieuwd waarom ze besloot te stoppen. Derya vertelt: “Mijn eerste grijze haar ontdekte ik rond 18 jaar. Vanaf 20 tot 42 heb ik het geverfd. Mijn gezondheid was een van de redenen dat ik besloot te stoppen. Het kon niet goed voor me zijn om elke 2-3 weken zoveel chemicaliën op mijn hoofdhuid te storten. Er ontstonden uiteindelijk symptomen van allergie zoals jeuk, branderige huid en veel haaruitval.

Daarnaast kreeg ik het gevoel wanneer ik mijn grijs/witte uitgroei zag: hé, dat is best een bijzondere kleur, waarom mag ik het eigenlijk niet laten uitgroeien? Zoals je al hoort, ik voelde mij verplicht!”

Toch was er was een heel sterk verlangen om tegen het stigma aan te schoppen. Ze vervolgt: “Ik hou van tegen de stroom in gaan. Ik vroeg mij af waarom er zoveel vrouwen urenlang bij de kapper zitten met verf in het haar en superveel betalen terwijl mannen een snelle knipbeurt kregen en voor een tientje klaar waren…”.

De reis naar grijs

Zelf is ze erg enthousiast over het proces van grijs worden. “Het proces naar grijs haar is een geweldige ervaring die ik iedereen zou gunnen,” vertelt ze. “Natuurlijk is het heel belangrijk hoe je er in staat. Afhankelijk daarvan zou het leuk, verdrietig of zelfs traumatisch kunnen zijn. Ik noem het “de reis naar grijs” en ik vind het zelf één van de allerbeste keuzes uit mijn leven, omdat het niet alleen puur uiterlijk of gewoon een verandering van haarkleur is, maar een groei van je zelfacceptatie, zelfwaardering, zelfvertrouwen. Jezelf zijn. In de meest authentieke vorm. Ik ben met het uitgroeien van mijn grijs enorm wijs geworden. En dat is geen grap!”zilver

Als je besluit je haar te laten uitgroeien kun je natuurlijk reacties verwachten. Hoe was dat voor Derya? “De reacties verschillen. Als je daar gevoelig voor bent kan ik je vertellen; het wordt moeilijk. Ik heb meer dan ooit gemerkt wat de kracht van make-up en verzorging is.

Als je grijs bent en make-uploos rondloopt krijg je te horen, leuk hè oma zijn? (met mijn eigen kids). Bent u al met pensioen? Lekker genieten hè! ( op vakantie). Je bent voor mij nét iets te oud ! ( mannen van 65). Wilt u een senioren korting pas? ( Praxis). Ik ben 44.” lacht ze. “Maar als ik mooi opgemaakt ben; Wat ben jij prachtig jong grijs! Wat sexy! Wow, naar welke kapper ben jij geweest? Enzovoorts. Dus met grijs haar is het enorm belangrijk wat kleur toe te voegen. Vroeger droeg ik nooit rode lippenstift, nu is het wel echt mooi.”

Ik ben onwijs sterk geworden

“Mentaal is er een megaknop omgegaan! Ik weet niet of het te maken heeft met de leeftijd zoals je wel eens hoort. Het loslaten van de mening van anderen. Voor mij betekent dat, dat door te kiezen voor wat ik zelf wil, terwijl het maatschappelijk echt niet zo geaccepteerd is, onwijs sterk ben geworden!”

Ze vervolgt: “Ik moet niks en ik hoef aan niemands verwachtingen te voldoen. Klaar. Daarnaast ben ik nooit iemand geweest die anderen omlaag zou halen. Ik geloof altijd in mijn kracht, mijn positieve instelling en ik excelleer in het beste in mensen naar boven te brengen. Beschouw me maar als geruststellend, ik geef graag (zelf) vertrouwen. Want ik weet hoe belangrijk dat is! Het is cruciaal wanneer iemand zo een belangrijke beslissing neemt. Om niet negatief te zijn maar juist proberen te benadrukken hoe moedig dat is! Mensen zijn heel vaak onzeker en kwetsbaar.”

Het meisje met het mooie haar

Derya herkent ook wel de fysieke metamorfose die het veranderen van haarkleur met zich meebrengt. “Mijn haarstijl is zeker veranderd. Ik heb altijd heel lang donker haar gehad. Daar stond ik om bekend, meisje met het mooie haar.”zegt ze. “Maar ik ben geen meisje meer, mijn haar is iets onder de schouder en ik ben van plan het zo te houden. Het past mooier bij mijn grijze haar, vind ik. Qua kleding draag ik geen aardetinten of hele warme kleuren meer. Ik vind bij mijn koele haar kleur nu zwart, grijs, rood en roze mooier staan. En make-up hetzelfde verhaal. Maar omdat ik ook iets ouder word elk jaar 🙂 Less is More!!!! En een knalrode lipstick!” besluit ze.

Qua haarverzorging heeft ze niet heel veel extra werk. “Mijn haar is het makkelijkste haar ooit. Ik ben dan ook meer dan dankbaar ervoor. Ik was mijn haar met gewone shampoo en sluit af met zilvershampoo, 1x per 2 weken gebruik ik dat om de gele tinten eruit te halen. Door luchtvervuiling of producten voor stylen vergeelt mijn haar soms. Af en toe een masker. Vooral geen hitte, dus geen föhn en krultang! Mijn haar is bijna wit dus ik kan er niet veel hitte tegenaan zetten. In de zon iets beschermen met een hoedje of sjaaltje of gewoon vastzetten.”

Er is wereldwijs iets gaande

Bracht het grijs worden Derya tot nieuwe inzichten? “Ja!!!!” reageert ze enthousiast. “Ik ben altijd al iemand geweest die dingen bevroeg of in twijfel trok. Zo dacht ik; waarom is de haarindustrie qua kleuren vooral op vrouwen gericht? Wie heeft bepaald dat vrouwen geen uitgroei mogen hebben en elke paar weken moeten verven? Wie heeft gezegd dat vrouwen lang jeugdig moeten zijn? Zijn ze anders onverzorgd of depressief? Waarom wordt grijs altijd geassocieerd met ouder worden? Hoe is dat er zo diep ingestampt? En hoe veranderen we dat? Waarom worden grijze mannen vergeleken met George Clooney? En wij met depressie, verwaarlozing en ziekte?”

Derya kan zich er over opwinden. “Er is wereldwijd iets gaande. Vrouwen kiezen voor hun eigen kleur en zeggen stop! De maatschappij bepaalt niet voor mij of ik mijn haar kleur, het zegt ook verder niets over mijn gezondheid of psyche! Het zegt alleen dat ik sterk en moedig genoeg ben om die strijd aan te gaan zowel met mijzelf als mijn omgeving door te kiezen voor authenticiteit. No matter what!”

Je moet eraan toe zijn

ZilvergrijsZijn er nog tips die Derya mee kan geven aan vrouwen die hetzelfde proces willen volgen? Daar is ze heel duidelijk in. “Het enige wat ik écht kan zeggen is; je moet er aan toe zijn! Dus al hoor je 1000x van mij doe dit, doe dat, als je er niet klaar voor bent ga je terugvallen. Ik heb zelf jaren getwijfeld! Bij elke verfbeurt dacht ik neeeee! Waarom moet dit weer? Ik was een keer begonnen en 2 weken verder zei een collega; je lijkt echt op zo een oud Turks vrouwtje nu.”

Derya staat even stil bij de herinnering. “Gek genoeg vond ik dat zó erg! Dezelfde avond nog geverfd, ik zal dat nooit meer vergeten. Het gevoel wat ze mij gaf daarmee en het verdriet wat ik had na het verven. Ik had er zo een hekel aan. Maar het moest gewoon want ik was er niet klaar voor. Maar toen het eenmaal zo ver was… Er is niemand die mij ooit nog verf kan laten aanraken. Echt niemand. Nooit. En die collega is enorm geboeid door mijn grijs, geloof me! Ze zegt geen woord maar volgt me in de groep :))) She is a fan!”

En dat ben ik ook, een enorme fan van deze powervrouw. Haar groep Grijs & Geweldig groeit nog iedere dag en inspireert heel veel vrouwen om ook voor hun natuurlijke haarkleur te gaan. Onder het kopje ‘Inspiratie’ lees je meer over de Grijs & Geweldig Facebookgroep en waarom Derya hiermee gestart is.

1 gedachte over “Derya: ik hou van tegen de stroom ingaan”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.