Mirjam: bij twijfel gewoon doen

In de Grijs & Geweldig groep op Facebook ontmoet ik bijna dagelijks enthousiaste zilvermeisjes die net als ik besloten hebben hun haar lekker te laten uitgroeien in de natuurlijk staat. Eén daarvan, Mirjam Provily, ging van behoorlijk donker naar de mooie kleur zilver die ze nu heeft. Mirjam is er nog elke dag blij mee.

Mijn naam is Mirjam Provily, ik ben 52 jaar oud, woon samen en heb een puberzoon. Mijn eerste grijze haar ontdekte ik rond mijn 25e. Ik verfde mijn haar al sinds de puberteit dus die was snel weer weggewerkt. Ik heb mijn haar geverfd vanaf mijn 16e jaar, denk ik.

Chocoladebruin haarRond de puberteit was dat meestal kastanjebruin met soms een wat rode gloed. Later werd dat chocoladebruin, vaak ook met wat highlights. Twee jaar geleden werd ik 50. Toen was ik inmiddels zo grijs dat ik iedere 3 weken bij de kapper zat om de uitgroei weg te werken. Vaak na een week zag ik al weer wat glinsteren bij de slapen wat mij hevig frustreerde. Ineens was ik dat zo zat en van de ene op de andere dag was ik er klaar mee.

Van lang naar kort

In oktober 2019 knipte ik mijn lange haar kort en besloot vanaf dat moment niet meer te verven. Ik ging vervolgens iedere 4 weken naar de kapper om het weer te laten knippen zodat het geverfde haar zo snel mogelijk zou verdwijnen. Precies een jaar later in oktober 2020 was ik volledig grijs! Wat een verademing. En wat scheelde dat een hoop in mijn portemonnee.twee kleuren grijs

De reacties waren eigenlijk allemaal positief. Op een na, van een vriendin van me die me eerlijk vertelde dat ze het me ouder vond maken. Overigens is dit dezelfde lieve vriendin die me nu voor dit artikel heeft opgegeven en die inmiddels ook zelf volledig grijs is :-).

De reactie die me het meest is bijgebleven kreeg ik toen ik een weekendje weg was en een pubermeisje van een jaar of 17 me aansprak. Ze zei enthousiast dat ze mijn haarkleur zo mooi vond en het model zo gaaf! Dat vond ik zo leuk!

Een gevoel van bevrijding

MirjamDe keuze voor kort en grijs haar heeft ook mentaal wel iets met me gedaan. Ik heb het gevoel dat ik meer mezelf ben nu. Het lange donkere haar paste goed bij het meisje en de jonge vrouw die ik was, dit kapsel past meer bij de vrouw die ik nu ben! Een vrouw van 52. Het heeft me een gevoel van bevrijding gegeven. Dit is wie ik nu ben, take it or leave it! Inmiddels ben ik ook 16 kg afgevallen waardoor mensen die mij een tijd niet gezien hebben, me soms niet meer herkennen.

Mijn manier van kleden is ook veranderd. Dit komt mede doordat ik 2 kledingmaten kleiner draag, maar ook doordat ik nu voor andere kleuren kies. Ik draag nu graag grijs, wit en rood terwijl ik die kleuren voorheen zelden droeg. Verder draag ik nog steeds graag felle kleuren, maar dat was voorheen ook al zo. Mijn make up is minder aanwezig dan vroeger, de lippenstift is lichter roodbruin, de eyeliner nu groen in plaats van zwart. En blush droeg ik vroeger nooit maar dat vind ik nu wel mooi staan.

Het paste gewoon niet meer bij me

Mijn grijze haar was ik eens in de 3 dagen met zilvershampoo van Andrelon en alle andere dagen spoel ik mijn haar alleen uit met water. Sinds mijn haar kort en grijs is heb ik veel meer krul gekregen en als ik alleen met water uitspoel zit het beter. Beetje olie na het wassen in de bovenlaag en dat is het. Het grijze haar heeft mij doen inzien dat het op deze leeftijd het beste matcht met de tint van mijn huid en mijn grijs/groene ogen beter laat uitkomen. Als ik nu de foto’s van mezelf terugzie met het donkere haar vind ik het heel hard staan. Het paste gewoon niet meer bij me.

Mocht je overwegen je haar niet meer te verven maar toch twijfelen, dan zou ik je de tip geven om eens goed om je heen te kijken op straat. Zoveel vrouwen hebben tegenwoordig mooi grijs haar en zien er echt niet oud uit! Let ook eens op de oudere dames met geverfd haar en of het hen per definitie daardoor jonger maakt. Maar het belangrijkste is: kijk in de spiegel en kijk kritisch of de kleur van je haar nog bij je past, bij de kleur van je huid, bij hoe je je voelt.

Als laatste zou ik willen zeggen: bij twijfel gewoon doen. Verven kan altijd nog!!!

2 gedachten over “Mirjam: bij twijfel gewoon doen”

  1. Wat een mooi en eerlijk persoon is Mirjam..
    Ze beschrijft zichzelf perfect. Ken haar al heel wat jaartjes en ik ben zoooo trots op haar wilskracht en dat ik haar vriendin ben.

  2. Wat een prachtig mooi stuk Mirjam, lief vriendinnetje.
    We kennen elkaar al 32 jaar.
    Waar ik toen eerst zei dat ik het niet echt mooi vond (verandering vond ik moeilijk, zegt meer wat over mij) vind ik je nu een prachtvrouw.
    Goed dat je hebt doorgezet!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.