Wanda: ik hoef me niet meer jonger voor te doen dan ik ben

We herkennen het natuurlijk allemaal als we uiteindelijk kiezen voor de transitie naar grijs: twijfel of we het toch nog een keer in de verf gooien of dat we onze ‘bad grey hairdays’ voor lief nemen. Zo ook Wanda Bartels, de eerste keer koos ze na 5 maanden uitgroei toch weer voor een donkerder kleurtje. Toch ging het weer kriebelen en kijk eens wat een schitterende kleur er tevoorschijn is gekomen!

Oké Wanda, je ging uiteindelijk definitief overstag en nu ben je een prachtige silver sister. Kun je iets over jezelf vertellen

Ik ben Wanda, 51 jaar, getrouwd en samen hebben we een zoon van 20 en een dochter van 18 jaar. Op di moment werk ik 28 uur in de week als financieel administratief medewerkster, veelal thuis en 1 dag in de week op kantoor.

Was jij vroeg grijs of kwam dat pas later?

Ik denk dat ik mijn eerste grijze haren had, begin 30. Ik weet het zelf eigenlijk niet precies, want ik verfde in die tijd mijn haar omdat ik het leuk vond en steeds weer iets anders wou. Eigenlijk was ik zo’n type dat nooit lang hetzelfde kapsel had en elke keer weer wat anders wilde, dan weer lang, dan weer kort, je kent het wel…

Wat deed je dan uiteindelijk toch beslissen om je natuurlijk haarkleur te omarmen?

Zo’n 4 jaar geleden zat ik gezellig met een vriendin een kopje koffie te drinken en kregen we het zo over onze grijze haren. Ik zei dat ik het toen al wel zat was om te verven, ik deed het altijd zelf en vond het altijd een heel “gedoe”, moest er echt een hele avond voor uit trekken en inplannen.  En ik was wel benieuwd naar mijn grijze haren; hoe grijs zou ik zijn en zou het me staan? Mijn man stond er ook helemaal achter, hij zei zelfs al wel eens: waarom laat je je haar niet gewoon grijs worden?

Ik ging cold turkey

Ik ben toen “cold turkey” gegaan, maar ik had mijn haar toen nog vrij donker geverfd. Na 5 maanden vond ik het toch niets en heb het toen weer geverfd. Maar anderhalf jaar daarna begon het toch weer te kriebelen. Ondertussen had ik mijn haar steeds iets lichter geverfd en heb ik begin november 2020 highlights laten zetten. Dit was ook de laatste keer dat ik het geverfd had. Nu een week geleden heb ik de laatste blonde restjes eraf laten knippen en nu heb ik volledig mijn eigen kleur.

Gefeliciteerd! Moet toch een heerlijk gevoel zijn….werd je nog geïnspireerd door anderen om door te zetten?

Ik heb niet echt een groot voorbeeld/inspiratie, maar ben wel op instagram en pinterest gaan kijken naar vrouwen waarvan ik dacht dat ze ongeveer hetzelfde grijze patroon hadden als ik, zodat ik een beetje kon zien wat mij te wachten stond en wat het resultaat zou worden.

Wat vonden mensen in je omgeving van je transitie? Soms krijg je van die negatieve reacties (zoals ik in het begin). Hoe zat dat bij jou?

Echt negatieve reacties heb ik nooit gehad. Eén vriendin zei bij de eerste keer: ik denk dat je het weer heel snel zult gaan verven. Zij kreeg toen gelijk, maar uiteindelijk toch niet…Verder krijg ik eigenlijk alleen maar complimenten. Wel raar dat je nu je grijs bent, wel complimenten krijgt en als je je haar geverfd hebt, zegt eigenlijk niemand: goh wat heb je een mooie kleur!

Gewoon lekker genieten van het leven

Merk je dat je (tegelijk met je haarkleur) veranderd bent in bepaalde opzichten? Of had die transitie eigenlijk geen invloed op je doen en laten?

Dat ik nu meer mezelf kan zijn en me niet meer jonger hoef voor te doen dan ik ben, ik ben toch ook geen 20 meer, dus waarom zou ik dat dan nog uit willen stralen? Ik heb 2 prachtige kinderen, een lieve man, we zijn allemaal gezond, dus wat wil je nog meer… gewoon lekker genieten van elkaar en van het leven.

Doe je dingen überhaupt anders nu je haarkleur is veranderd? Bijvoorbeeld meer of minder make-up, een andere kleur in je kledingkast?

Ik draag nu wel meer kleur en ik vind een kleurtje op mijn lippen en wangen nu wel mooier, anders voel ik mij soms een beetje grauw, vooral in de winter.

Het lijkt erop dat we soms andere producten moeten gebruiken als we zilver worden. Hoe zit dat met jouw haar?

Ik ben sinds een paar maanden overgestapt op het gebruik van shampoobars en conditionerbars en dit bevalt mij heel goed. Het wordt er lekker schoon en zacht van. Ook gebruikte ik zo nu en dan zilvershampoo om de gele gloed zoveel mogelijk uit mijn highligts te houden. Maar nu die laatste puntjes er ook af zijn, weet ik niet of dat nog echt nodig is. Mocht ik er een gele gloed overheen zien, dan zal ik dat zeker blijven gebruiken.

Doe wat je zelf wilt!

En last but not least: wil jij andere vrouwen nog iets meegeven om hun reis naar grijs soepel te laten verlopen?

Doe wat je zelf wilt en probeer je niets aan te trekken van de meningen van anderen. En als je het uiteindelijk toch niets vindt of je voelt je er toch (nog) niet goed bij, dan kun je het altijd weer kleuren en er misschien op een later tijdstip nog eens voor gaan. Doe wat goed voelt voor jou!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.