Corine: geniet van het proces van het ontdekken van je eigen haarkleur

Hoewel de herfst begonnen is schijnt de zon soms nog overvloedig en zitten de terrasjes nog regelmatig vol. Wat ik dan zie, is dat steeds meer vrouwen kiezen voor hun natuurlijk zilver. Mooie ontwikkeling toch, al die silver sisters? Ik vind het superleuk om van hen te horen hoe zij dat proces ervaren. Valt het je ook op dat ze er vaak stralend uitzien? Kijk maar eens naar Corine!

Wat leuk dat ik plotseling een berichtje had van Patty of ik ook mee wilde werken aan haar Zilvermeisjes interviews! Ik lees ze altijd dus het antwoord was niet moeilijk. Graag sluit ik aan bij de silversisters die mij voorgingen…

En voor mij erg leuk om jou aan het woord te laten….vertel maar eens, wie is Corine?

Mijn naam is Corine Hummelman, 51 jaar, getrouwd met René en moeder van twee prachtige puberdochters. Na jaren in de reiswereld te hebben gewerkt, werk ik nu al weer 15 jaar samen met René in ons bedrijf. Ik geniet van het leven, ga graag uit eten, naar de film of wandelen door de stad of de natuur. Ook tennis ik met een leuke groep dames, ben ik net begonnen met roeien, en ben ik een enthousiaste hobby fotograaf.

Wanneer ontdekte jij dat je grijs werd en wat maakte dat je uiteindelijk de beslissing nam om het zo te laten?

Eigenlijk weet ik niet precies meer wanneer ik mijn eerste grijze haren ontdekte. Ik verf mijn haar al sinds ik begin 20 was, omdat ik het gewoon leuk vond om te experimenteren met wat kleuren. Met kapsels trouwens ook, kort en lang en alles wat ertussen zit.

Sinds mijn 30e draag ik mijn haar lang en bleef ik wat constanter in kleur: donkerbruin met meestal wat highlights erin. Op een gegeven moment zei mijn kapster dat ik al best veel grijs haar had, zij schatte dat 75% van mijn haar grijs zou zijn. Mijn vader was op zijn 30e al helemaal grijs dus ik heb het niet van een vreemde! Ik had er zelf nog helemaal geen zin in dus bleef ik lekker verven.

Ik voelde me niet echt goed meer bij het verven

Een jaar of 5 geleden was ik aangekomen op het punt dat ik elke 3 weken in de kappersstoel zat om mijn uitgroei bij te laten werken. Mijn haar groeit behoorlijk snel en aangezien ik het donker verfde, viel de grijze uitgroei direct op. Na twee weken zag ik het al, en begon ik me eraan te ergeren. Ik vond het altijd wat armoedig staan. Ik gebruikte wel zo’n camouflagespray en hoewel het goed dekte, vond ik het toch naar dat als ik door mijn haar ging. Mijn vingers werden donkerbruin van dat spul. En in de regen moet je helemaal niet gaan fietsen!

Tijdens de lockdowns zag ik mijn uitgroei breder worden en werd ik toch wel nieuwsgierig naar mijn eigen kleur. Op internet vond ik foto’s van mooie vrouwen met grijs haar. Langzaam begon het idee te groeien om ook mijn eigen kleur te omarmen. Ook ben ik lid geworden van de Facebook groep Grijs en Geweldig. Heel leuk om al die verhalen te lezen en foto’s te zien. Op Instagram vond ik een hoop inspiratie onder #silversisters.

Ik ging toch nog een paar keer voor de bijl…

Toen de kapsalons dicht waren, vond ik het makkelijk om te denken dat ik zou stoppen met verven maar ik ben toch nog een paar keer voor de bijl gegaan toen ze weer open gingen. Tijdens de lockdowns had je nog een excuus voor uitgroei maar daarna niet meer….Wat ik wel merkte was dat ik telkens als ik het weer geverfd had, ik me er niet echt goed bij voelde, en dat was uiteindelijk toch de trigger om er helemaal mee op te houden. Op 13 december 2021 was dus de laatste keer! Ik heb alleen nog een keer highlights in mijn “oude haar” laten zetten omdat de overgang van donkerbruin naar het grijs wel heel recht en hard was.

Liet je je nog door iets of iemand inspireren om die stap te zetten?

Op Instagram volg ik o.a. een dame onder de naam “thesilverlining­_1970” en Fransje Leering (silver.isthenew.black). Ik vind hen allebei prachtig en hoop dat ik uiteindelijk ook zulk mooi grijs haar zal krijgen. Ook heb ik gekeken naar de documentaire “Grey is the new blonde”. Echt geweldig, daarna was ik ervan overtuigd dat ik ook naar mijn natuurlijke haarkleur zou terugkeren.

Wat mij vaak opvalt is dat mensen soms moeten wennen, maar over het algemeen vaak enthousiast worden van het eindresultaat. Wat is de meest leuke of minst leuke reactie die jij ooit kreeg?

Van tevoren waren mijn dochters niet erg enthousiast, maar nu ik een half jaar verder ben, vinden ze het toch wel heel mooi worden, en niet “oud” zoals ze eerst dachten. Mijn kapster zei me dat het wel erg flets zou worden in mijn gezicht, omdat ik “een donker type ben”, maar eigenlijk ben ik natuurlijk gewoon geen donker maar een grijs type, dus daar heb ik me maar niks van aan getrokken.

Tot nu toe krijg ik eigenlijk geen vervelende reacties, maar juist positieve, zeker nu door de highlights de overgang donker/grijs wat minder hard is. Mijn man vindt het super dat ik dit doe, hij houdt niet van “nep”, zoals hij het zelf altijd zegt, dus als ik zelf eens twijfel, helpt hij me daar snel weer overheen.

Ik ben trots dat ik bij die groep stoere en mooie vrouwen hoor

Bracht het omarmen van je natuurlijke zilver je tot nieuwe inzichten en zo ja, welke?

Ja, zeker! Ging ik eerst mijn uitgroei na twee weken te lijf met camouflagespray, toen ik mijn beslissing genomen had, kon die uitgroei me niet breed genoeg worden! Ik voel zelfs een soort trots dat ik bij die groep stoere en mooie vrouwen hoor, die hun eigen haarkleur omarmen. Ze laten zich niet meer vertellen door de maatschappij dat het “oud” maakt en dat “oud” niet mag bij vrouwen. Wat een onzin.

Het is een groot voorrecht om oud te mogen worden, en mijn voornemen is om dat zo gracieus en natuurlijk mogelijk te doen. Ik vind het heel jammer dat vrouwen over het algemeen zo onzeker worden gemaakt en vaak negatief over zichzelf denken. Het mooie van zo’n groep als “Grijs en geweldig” is dat vrouwen elkaar daar steunen en positiviteit doorgeven.

Is je manier van kleden, je haarstijl of make-up veranderd? Hoe houd jij je zilveren lokken mooi?

Ik merk dat ik nu meer felle kleuren wil dragen. Knalrood, groen, paars, en blauw vind ik echt mooi staan bij mijn grijze haar. Ik blijf weg van de wat fletsere kleuren. Zwart vind ik ook nog steeds mooi. Ik vond het altijd al leuk om make-up te dragen, en nu ik grijs word, draag ik meestal rode lippenstift!

Gelukkig heb ik erg makkelijk haar en was het ongeveer elke 1,5 week. Ik was dan mijn hele haar met de shampoo die ik altijd al gebruikte (Revlon Uniq One) en daarna gebruik ik een zilverconditioner, alleen in het “oude” haar om het gele van de highlights wat te dempen en het wat gladder te maken. Dan wat arganolie in de punten en na het drogen krul ik meestal mijn haar met een stijltang zodat er mooie slagen in komen, en dat blijft er dagen goed inzitten.

Heb je zelf het idee dat je je minder aantrekt van wat mensen van je vinden? Of trek je juist meer aan van de mening van anderen?

Zeker niet méér, maar het ligt er wel aan wie die ander is en hoe ik me verder voel op dat moment. Het mooie van ouder worden vind ik dat ik een andere, mildere kijk op mensen of dingen heb dan vroeger, minder snel oordeel, zekerder ben over mezelf en mezelf minder laat meeslepen of onzeker laat maken door anderen. De gedachte dat ik blij mag zijn met mezelf en mijn lijf probeer ik altijd vast te houden.

Ik kreeg de vraag waar ik mijn haar had laten doen…..

En dan uiteraard de vraag voor de twijfelaars: wat zou je hen mee willen geven?

Je voelt vanzelf als de tijd daar is en ga er dan voor. Geniet van het proces van het ontdekken van je eigen haarkleur, en wat het doet met je eigen ontwikkeling. Probeer commentaar van anderen naast je neer te leggen. Het commentaar zegt namelijk veel meer over de persoon die het ventileert, dan over jou.

In maart dit jaar was ik, voordat er highlights in mijn haar waren gezet, dus met ongeveer 3 maanden uitgroei, op een verjaardag. Kreeg ik de vraag waar ik mijn haar had laten doen! Zo leuk vond ze het, met die grijze lok. Die opmerking had ik echt totaal niet aan zien komen…..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.