Hennie: het gaat verder dan alleen een haarkleurtje

Het wordt langzamerhand lente (hoewel het af en toe nog venijnig koud kan zijn) en tot mijn grote vreugde zie ik steeds meer zilveren dames voorbij komen. Inmiddels is kiezen voor naturel en/of grijs haar (in Nederland dan) steeds meer ingeburgerd. Gelukkig maar! Voorbeelden te over waaruit blijkt dat zilver vaak fantastisch staat. Kijk maar eens naar Hennie Snoeren, die ik deze week graag aan het woord laat.

Hallo allemaal,

Mijn naam is Hennie Snoeren, op dit moment 55 jaartjes jong. Ik werk in de psychiatrie en heb daarnaast een bureau voor ondersteuning en educatie aan medewerkers in de zorg. Ik schrijf ook blogs over mijn werk en ben al vanaf kindzijn actief in de paardensport.

Maandelijkse uitgroei

Ik kan me niet herinneren wanneer ik mijn 1e grijze haren kreeg want zolang ik weet speelde ik met kapsels en kleuren. Totdat -ik denk rond mijn 35e- ik toch wel de eerste afwijkende haren bemerkte. Toen ik uiteindelijk 40-45 jaar was kon ik toch wel spreken van een maandelijkse uitgroei waar een KLM vliegtuig op kon landen.

Het begon met thuis verven maar dat “pakte” niet meer goed. Mijn haar sloeg snel oranje uit. Vervolgens kwam een thuiskapster om de 6 weken, en ja, dan weer om de 5 weken en soms om de 4 weken om in ieder geval de uitgroei bij te werken. Mijn haarkleur moest ook steeds donkerder omdat de verf het grijs anders niet dekte. En die donkere kleur maakte mijn uiterlijk erg hard.

Mijn zus trok me over de streep

Na jaren zo aanmodderen was ik het zo zat en was ik zo moe van “kappers”, dat ik begon te denken aan uitgroeien. Maar het hield me wel tegen. Gedachten zoals “is het wel mooi, staat het oud, uitgroei is lelijk” enzovoorts hielpen me niet echt. Mijn zus, die ook kapster is en al jaaaaren grijs, motiveerde me toch wel. Ondanks dat zij mijn haar nooit geverfd heeft gaf ze me wel altijd raad en advies. Ik denk dat zij en de “mode” me over de streep hebben getrokken.

En toen…toen werd ik 50 jaar. Ik benaderde een oude vriend van me die een salon en de meest moderne spullen op kappersgebied heeft met de vraag of hij mijn haar grijs wou verven. Ik ging dus niet voor de uitgroei maar knetter harde “cold turkey”. Wat een mazzel ook hè,  want in die tijd werd grijs net hip. Goede timing dus… 50 jaar, een leeftijdsmijlpaal en hip zijn op je ouwe dag!

Van bruin naar asblond

Kapper Ad adviseerde me om zoveel mogelijk uitgroei te creëren want dan kon hij de kleurtoon goed zien. Zo geschiedde het, ik zat in de kappersstoel en liet het gebeuren. Ad ontkleurde mijn haar en bracht een asblonde kleur aan. En zo ging ik ging van lang bruinig haar naar een asblond pittig kort kapsel. De reacties waren zeer verschillend, van leuk tot het maakt je ouder, tot zonde van je lange haar tot dat had je eerder moeten doen. Gelukkig ben ik best ongevoelig voor de mening van een ander als ’t gaat over mijn uiterlijk dus ik kon alle feedback verdragen.

Een ding wist ik wel zeker en dat was dat ik mijn haar weer wou laten groeien. De jaren erna onderging ik vele transformaties. Mijn echte kleur kwam te voorschijn en ik kreeg warempel slag en krul. Nooit gehad joh, mijn haar was vroeger zo stijl, dat er geen luis tegen omhoog kon klimmen! Zo heb ik een tijdje de CG methode gevolgd (nu nog deels) maar om compleet de CG methode braaf te volgen, was me te intensief. Ja…ook ik heb met T- shirts op m’n kop rond gelopen maar om nou zelf gel van lijnzaad te maken, ging me te ver.

Felle kleuren

Wat kleding en make-up betreft ben ik  gaan experimenten met felle kleuren kleding en dagelijks een vleugje make-up. Ik draag zelden geel of oranje tinten maar koele tinten blijken ineens prachtig te staan. Dus om jezelf wat naar voren te halen onder het grijze haar, werken kleuren geweldig.

Mijn haar is inmiddels weer lang geworden en omdat het een taaie en droge structuur heeft vraagt het wel om goede zorg. Ik was mijn haar met milde maar voedende shampoos die eigenlijk bedoeld zijn voor kroeshaar en geef het een masker zonder siliconen. Voor het stylen gebruik ik een beetje  leave-in en verstevigend schuim. Mijn haar doet het goed op de betaalbare Cocos producten van Andrelon en de producten van  Giovanni. Soms droog ik het met een diffuser (cg) en dan style ik het weer met een föhnborstel. Alles kan dus, als het maar uitvoerbaar voor me is en simpel, en gelukkig heb ik “dankbaar” en sterk haar.

Het gaat verder dan alleen een haarkleurtje

Terugkijkend op heel deze route gaat het voor mij en de vrouw in het algemeen verder dan alleen een haarkleurtje. Het gaat over hoe de maatschappij naar een vrouw kijkt ongeacht de leeftijd, en bepaalt hoe zij zich moet verhouden ten opzichte van de maarschappij. Aantrekkelijkheid en schoonheid geeft meer succes in het leven? Maar wie bepaalt dan wat aantrekkelijk is? Dit thema is al zo oud als het leven zelf maar hierdoor kunnen bepaalde keuzes van je leven gijzelend worden zoals zoiets simpels als je natuurlijke haarkleur laten zien.

Ik ben denk ik dankbaar dat de haarkleur grijs nu in de mode is, want voor iedere dame die nu nog twijfelt, is dit de kans om aan de trend mee te doen. Voor mij geldt dat ik bevrijd ben uit de verf-mangel en het idee dat grijs tot oud, lelijk, afgedankt en onaantrekkelijk behoort.

Als ik op straat loop vragen jongeren spontaan aan me “mevrouw, welk haarkleur nummer heeft u gebruikt?”  en dan zeg ik met een stalen gezicht “55”.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.