Maria: het werkt echt bevrijdend!

Inmiddels zijn er weer wat maanden verstreken na de laatste ‘zilvermeisjes’ post. Bezigheden alom, vakantietijd, nieuwe activiteiten….en weinig dames die hun verhaal met ons wilden delen. Daarom ben ik des te gelukkiger dat via mijn favoriete Grijs & Geweldig groep (https://www.facebook.com/groups/531752194341996) weer zo’n prachtige silver sister bereid is haar verhaal over de route naar grijs haar met ons te delen. Maria van Beelen is freelance schrijver, journalist en columnist en combineert dat met haar job in de thuiszorg. Haar verhaal en de bijbehorende beelden zorgen weer voor een boost aan inspiratie!

Meet Maria! Vertel eens wat over jezelf?

Ik ben Maria van Beelen, 45 jaar. Ik schrijf verhalen (off en online) en maak het schoon en gezellig bij mijn lieve cliënten van de thuiszorg. Het grappige is dat ik me dus omring met silver brothers en sisters op hoge leeftijd, haha.

Je bent prachtig zilver! Wanneer ontdekte jij je eerste grijze haar?

‘Oef ja, ik was heel erg jong. Ik denk dat ik een jaar of vijftien, zestien was of misschien wel jonger. Het zweet brak me uit toen ik een grijze haar bij mezelf ontdekte. Nu al?! Jakkes. En het moment waarop een kapster uitriep: ‘Je hebt een grijze haar,’ zal ik ook niet snel vergeten. Dat was op mijn zestiende. Het eerste wat ik dacht was: shit, nu moet ik ze eruit gaan trekken. Dat deed ik dan ook stiekem, voor de spiegel in de badkamer. Rond mijn 20ste begon ik mijn haar af en toe te verven. Vanaf mijn 22ste was dat geloof ik met een flinke regelmaat.’

Wat deed je beslissen om voor grijs haar te gaan? Hoe verliep dat proces?

“Tijdens de coronatijd zag ik op facebook filmpjes en foto’s van vrouwen met een flinke grijze uitgroei. Niks voor mij, dacht ik. Ik vond het niet per se mooi. Op het moment dat ik op instagram werkelijk grijze diva’s voorbij zag komen, leek het me interessant, maar durfde ik nog steeds niet. Intussen zag ik ook steeds foto’s van mezelf, waar ik niet blij van werd. Ik zag altijd wel een streepje uitgroei, en mijn haar was negen van de tien keer dof en pluizig.

Die combinatie van mijn eigen lelijke foto’s en mooie grijshaar-foto’s van anderen maakte dat ik me ging interesseren voor grey blending. Ik vroeg aan een kapster of ze mij wilde voorzien van highlights en lowlights. Highlights vond ik eng, ik was in de veronderstelling dat blond haar en donkere wenkbrauwen een barbie van mij zouden maken. En ik was altijd een trotse reddish head geweest. Met sproeten!

Na de highlights merkte ik dat ik nog obsessiever werd met het speuren naar uitgroei. Juist omdat je er zoveel geld tegenaan gooit, wil je lang genieten van je kapsel, maar grijs haar groeit razendsnel als het niet mag. Na een half jaar besloot ik om niet meer te verven en alles uit te laten groeien. Door de highlights had ik genoeg vertrouwen in een goede overgang.’

En terecht! Wie is jouw grote voorbeeld of door wie of wat raakte je geïnspireerd?

‘Alle vrouwen van Silver Revolution, maar ook raakte ik geïnspireerd door Jen Goes Grey’ https://www.instagram.com/jen.goes.grey/

Ik ben er zelf heel blij mee

Ik ben altijd benieuwd of andere mensen direct enthousiast waren over je transitie. Bij mij was dat dus absoluut niet het geval. Wat is de meest leuke of minst leuke reactie die je ooit kreeg?

‘Heb je het geverfd? Wat ben je mooi grijs, het lijkt wel blond. Is het echt van jezelf? Ze waren niet allemaal positief hoor. In het begin dachten de vriendjes van mijn achtjarige zoon dat ik zijn oma was. Die hadden me een tijd niet gezien, haha. Maar om dat nou heel erg te noemen… De meesten vinden het mooi. En diegene die het niet mooi vinden, houden denk ik hun mond. Weet je, ik ben er zelf heel blij mee, ik ga toch niet meer terug.

Merkte je (mentaal dus) verandering bij jezelf? Hoe heb je dat ervaren? Bracht het je tot nieuwe inzichten en zo ja, welke?

‘Absoluut! Achteraf gezien was ik altijd gestrest over mijn haar en over hoe ik mezelf prestenteerde. Twee weken na het haarverven was ik alweer bezig met mijn uitgroei. Zie ik er armoedig uit? Getver, wat is het pluizig! Wat doet dat spul met mijn lichaam? Waarom prikt die verf zo, waarom is mijn haar zo dun? Nieuwe inzichten heb ik in zoverre dat ik mezelf veel meer accepteer. Ik hoef niets meer te verbloemen en ik vind grijs echt leuk staan. Het is gewoon mijn eigen kleur. Ik durf nu ook zonder make up de deur uit, ik draag af en toe een bril in het openbaar. En dat is voor mij heel wat, want ik heb de zogenoemde jampotglazen. Het maakt me niet meer uit, en dat maakt tegelijkertijd heel veel uit.

In mijn persoonlijk leven hoop ik dat ik beter ben in het uitstippelen van mijn eigen weg, grenzen stellen aan mensen die mijn energie stelen en doorgaan met wat ik voor ogen heb. Niet alleen grijs haar, maar ook sporten heeft me hierbij geholpen. Grijs haar heeft voor mij vooral de betekenis van loslaten. Het loslaten van een ideaalplaatje, van jong gevonden willen worden, van verbergen wie je bent.’’

Ik ben extra op mijn kleding gaan letten

Kleur in mijn kleding was voor mij een manier om de uitgroei (die bijna twee jaar duurde) enigszins te maskeren. Hoe was dat voor jou? Is je manier van kleden, je haarstijl of make-up veranderd?

‘Ja, absoluut. Juist omdat ik bij grijs haar het beeld had van een fletse, grijze muis, ben ik extra op mijn kleding gaan letten. Ik kies meestal voor vrolijke kleuren en durf veel meer te combineren. En ik ben oorbellenverslaafd geworden. Voor elke outfit andere oorbellen, haha. Ik wist niet dat ik het zo leuk vond om met kleding en uiterlijk bezig te zijn. Ik heb tijden gekend dat de spiegel mijn vijand was. Nu vind ik het heel erg fijn om voor de spiegel te passen, en zo tijd voor mezelf te nemen. Ik voel me weer net een puber. Heerlijk.’

Je haar ziet er geweldig uit! Hoe verzorg jij je haar? Heb je nog tips voor goede producten? Of een bepaalde manier van stylen?

‘Het pluizige haar was met het uitgroeien niet direct weg, al werd mijn haar wel zachter zonder die verfproducten. Via Tiktok ontdekte ik dat ik mijn haar anders moet behandelen. Er zit slag in, dus kam ik het niet meer droog, maar nat.  Daarna doe ik er wat mousse en een beetje gel in en knijp ik, terwijl het dus nog nat is. Soms föhn ik het, soms laat ik het opdrogen. Zo krijg ik veel minder pluis en veel meer slag.’ 

Heb je zelf het idee dat je je minder aantrekt van wat mensen van je vinden? Of trek je juist meer aan van de mening van anderen?

‘Ik zou willen zeggen van niet, maar ik blijf toch wel een beetje onzeker hoor. Alleen weet ik één ding: ik ga nooit meer terug naar permanente haarverf.’

Wat heb je te verliezen?

Zo te horen weet je precies wat je wilt. Wat zou je mensen die nog twijfelen om hun haar uit te laten groeien mee willen geven?

‘Just do it. Je kunt het altijd proberen, laat je inspireren door leuke vrouwen met grijs haar. Het werkt echt bevrijdend, maakt je haar gezonder en het is gewoon leuk om te zien wat eruit komt. De meeste vrouwen krijgen door grijs haar een stralendere huid en ogen. En vind je het ècht niks, dan is er nog altijd haarverf, dus wat heb je te verliezen?’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.