Yegane: ik vond het tijd om van mezelf te gaan houden zoals ik ben

Je kunt maar een ding concluderen als je deze prachtige vrouw ziet: Yegane Milner-Hashemi is echt een klassieke schoonheid met haar zilveren lokken. Ik volg haar al een tijdje op onze favoriete facebookgroep en ben dan ook blij dat ik haar verhaal hier mag delen.

Zoals altijd de eerste vraag: wat wil je over jezelf en je reis naar reis kwijt?

zilver haar opgestokenIk ben Yegane, 44 jaar oud, gescheiden, moeder van een meisje en in opleiding om na jaren thuismoederschap weer te gaan werken. Sinds 8 jaar ben ik gestopt met het donker verven van mijn haren. Door eerst hele lichte highlights te nemen heb ik de donker geverfde haar uit laten groeien en inmiddels ben ik ruim 4 jaar volledig verfvrij. Twee jaar geleden heb ik alle kapotte glad geföhnde/gestreken haar afgeknipt om vanaf nu ook nog mijn natuurlijke haarstructuur te omarmen als curly girl.

Wanneer ontdekte jij je eerste grijze haar? 

Mijn eerste paar grijze haren ontdekte ik voor mijn 18de verjaardag al.

Ik wou als vrouw een statement maken

 

Dan was je er vroeg bij…..logisch dat je koos voor een kleurtje. Toch heb je op een gegeven moment de stap genomen ‘naturel’ te gaan. Wat was voor jou de reden om daarvoor te kiezen?

De uitgroei vond ik heel erg lelijk en dat verscheen soms al een week nadat ik geverfd had. En de verfkleur was ook niet ideaal. Het was nooit zo mooi als wat ik gehoopt had en als het vervaagde was het grauw en armoedig. Alleen bij de beste kapsalons kreeg je goed resultaat maar dat vond ik te veel om eens in 3 weken te betalen. Tenslotte en voor mij wel de allerbelangrijkste, het voelde net alsof ik vals speelde of dat ik iets te verbergen had. En daar voelde ik me niet goed bij.

In mijn privéleven was ik aan het transformeren en ik vond het tijd worden om van mezelf te gaan houden zoals ik ben en niet zoals ik volgens de normen van maatschappij moest zijn. Ik wou als vrouw een statement maken naar iedereen, voornamelijk richting mannen. Ik wou voor mezelf leven. Mijn grijze haren omarmen was als de kers op de taart, als een kroon op mijn hoofd.

We lijken soms een machtige silver sister army die de wereld gaat veroveren

 

Het is inderdaad een statement als je jou nu ziet met je schitterende haar! Had je mooie voorbeelden in je omgeving die je inspireerden deze reis aan te gaan?

zilver glad haarIk ben misschien wel lichtelijk geïnspireerd door mijn tante. Zij is nu bijna 90 jaar oud en zij was de enige vrouw in mijn leven die vanaf haar 40ste stopte met haar grijze haren te verstoppen. Mijn zus is mij voorgegaan in dit proces en zij heeft ook een bos grijze haren. In onze familie- en vriendenkring zijn inmiddels meerdere vrouwen rond de 50 die gestopt zijn met verven en als we toevallig samen ergens verschijnen, lijken we een machtige silver sister army die de wereld gaan veroveren.

Welke reacties krijg je op je haar? Ik kan me niet voorstellen dat mensen jouw zilver niet geweldig vinden….

In het begin kreeg ik vaak negatieve reacties. Omdat ik nog geen 40 jaar was en toch een hele witte lijst om mijn gezicht had, was dit choquerend voor mensen. In mijn ervaring zijn er voornamelijk twee groepen die negatieve commentaren geven:

  • De eerste groep zijn de mensen die het confronterend vinden om een jonger iemand haar grijze haren te zien omarmen. Deze mensen worden geconfronteerd met hun eigen onzekerheid en angsten (voor ouderdom).
  • De tweede groep zijn mensen die vastzitten in de gedachte dat geverfd haar verzorgd haar is en ongeverfd ben je onverzorgd en slordig.

Een goede oefening in zelfliefde

 

Merkte je dat er veranderingen binnen jezelf plaatsvonden? Of ging het proces heel relaxed zonder dat je er echt bij stilstond?

Zoals eerder uitgelegd was ik zelf al in een persoonlijke transformatie en niet verven was een goede oefening voor zelfliefde en zelfacceptatie. Ik werd in dat proces geconfronteerd met mijn niet te hoge zelfvertrouwen en gevoeligheid voor het oordeel van de maatschappij. Voor mij was er toen werk aan de winkel. Ik moest leren niet te veel van het oordeel van de maatschappij aan te trekken. Het was een mooie uitdaging. Door de blootstelling kon ik mezelf hierin trainen.

Is je manier van kleden, je haarstijl of make-up veranderd?

wilzilver haarNiet zozeer door mijn haar. Ik heb ontdekt dat niet verven juist iets toevoegt aan de natuurlijke schoonheid. Verven haalt je schoonheid uit balans en dan heb je vervolgens meer make-up nodig om er goed uit te zien.

Wat doe jij met je haar om het er zo mooi uit te laten zien? Gebruik je specifieke producten wellicht?

Ik gebruik zoveel mogelijk natuurlijke of curly girl producten en pronk met mijn zilveren krullen.

Zoals je weet staan sommige vrouwen nog op een kruispunt, ze twijfelen nog compleet naturel te gaan. Wat zou je hen mee willen geven?

Zie het niet als een trend en zeker ook niet als een verplichting. Haren verven is niet fout. Stoppen met verven is puur een persoonlijke keuze. Als je er een goede reden voor hebt en ervan overtuigd bent, dan ga je ervoor. En als je het zelfvertrouwen nog mist om je zo bloot te geven, zie het als een persoonlijke uitdaging en neem de sprong in de diepe. Aan de overzijde kom je sterker uit!

 

.

 

 

 

 

6 gedachten over “Yegane: ik vond het tijd om van mezelf te gaan houden zoals ik ben”

  1. Yegane, prachtig mooi, slim en een voorbeeld ben je! Ik wens je alle geluk en liefde toe ♥️. Liefs Derya 😘

  2. Wauw Yegane, wat een fijn verhaal en proces en je foto’s…. 😍, wat ben je mooi !!

  3. Maryam Massarrat

    Wat een prachtige vrouw die toevallig ook nog eens mijn liefste vriendin is. Sterke persoonlijkheid, wijs en krachtig, vastberaden, praktisch en smaakvol! Yegane weet wat zij wil en weet wat er in het leven echt toedoet. Ben altijd al trots op haar geweest en zal haar keuzes altijd respecteren ❤️🙌🏼

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.