Ellen: op een dag ben je er doorheen

Ellen Ducro, nog net geen 58 en getrouwd en samenwonend met Wim en kater Morris, is net als ik al een tijdje actief op onze favoriete Facebookgroep Grijs & Geweldig (zie https://www.facebook.com/groups/531752194341996). Zodoende kon ik het proces van Ellen (van donker naar inmiddels prachtig zilver) volgen. Toch had ik haar nog niet gevraagd haar verhaal te doen op Verzilverd.com, terwijl ik eigenlijk wel heel benieuwd was hoe zij haar reis naar grijs heeft ervaren. Gelukkig vond ze het net zo leuk als ik om hier haar proces te beschrijven.

Laten we maar beginnen met de standaard vraag: wat doe je in het dagelijks leven?

Ell MovesIk ben sinds 2010 ZZP-er en werk als personal trainer/coach onder de naam Ell Moves (https://www.ellmoves.nl/). Dat houdt in sporten met mensen die fit/vitaal willen zijn en op een veilige manier willen bewegen. Stiekem krijg ik daar zelf ook veel energie van. Doen wat je leuk vind, met mensen waarmee je een klik hebt… heerlijk! Daarvóór werkte ik ruim 25 jaar in het bedrijfsleven en gaf al enkele aerobic-lessen, maar heb uiteindelijk de overstap gemaakt om volledig voor de sport te gaan. Grote beslissing, maar geen moment spijt gehad. Het kon gewoon niet anders.

Wanneer ontdekte je je eerste grijze haar?

Zo rond mijn 22e kwam de 1e grijze haar. Die trok je er dan eerst nog even uit, maar als snel begon ik met tijdelijke kleuringen van Gühl. Kastanje, mahonie, bruin wat in plm. 6 weken vervaagde. Toen dat niet meer dekte ben ik gaan verven. Eerst zelf, en uiteindelijk 4- á 5-wekelijks naar de kapper.
Vanaf ongeveer 45 jaar was ik al erg benieuwd naar mijn eigen kleur en hoe dat zou staan. Maar aangezien ik in een sportieve omgeving werk met veel jonge mensen, was met grijs haar door het leven gaan toch wel spannend en een brug te ver.  Daarbij raadden kapsters het ten stelligste af. “Staat oud, past niet bij je,  je haar is nog niet overal vergrijsd, zo’n gemêleerd kapsel ziet er niet uit etc.”
Op internet zocht ik toen al geregeld naar plaatjes die het tegendeel bewezen en het bleef kriebelen.

Ik ging weer eens overstag

 

Wat deed je uiteindelijk beslissen om voor je natuurlijke kleur te gaan?

kort grijs haarIn corona-tijd liep ook ik met een stevige uitgroei en zo zag ik dat mijn haar inmiddels best licht was. Mijn moeder is spierwit, dus ik had wel een idee. Na enkele keren uitgroei bijwerken, ging ik weer eens overstag voor highlights omdat mijn haar zo donker was. Dat zorgde voor een enorm droge, dorre toestand, een pijnlijke hoofdhuid en daar het tevens scheef geknipt was, voelde het niet meer als “mijn haar”.

Het was 5 mei bevrijdingsdag en ik dacht “je bent bijna 57, na een week zie je alweer uitgroei, het wordt steeds onnatuurlijker, kost iedere maand veel tijd, hoe lang ga je hier nog mee door ??”

Wie is/was jouw grote voorbeeld of inspiratie?

Ik keek op straat al vaak naar vrouwen met mooi natuurlijk grijs haar en zocht vaak op internet naar leuke modellen en voorbeelden. En toen kwam ik de FB-Groep “Grijs& Geweldig” https://www.facebook.com/groups/531752194341996 tegen. De verhalen en foto’s inspireerden enorm en dat heeft me over de streep getrokken. Zoveel positiviteit en steun voor elkaar. Als het me toch niet bevalt, kan ik altijd weer verven, dacht ik.  Al die dames waren mijn voorbeeld en inspiratie! En Jamie Lee Curtis 😊

Niemand was enthousiast….

 

Wat is de meest leuke of minst leuke reactie die je ooit kreeg op je ‘nieuwe’ haar?

Toen ik vertelde dat ik het ging laten uitgroeien was echt NIEMAND enthousiast en reageerden de meesten alsof ik totaal gestoord was. Mijn man was sceptisch, maar steunde me wel. Het leuke is dat ik nu alleen maar positieve reacties krijg over de kleur en dat het veel jonger staat… Apart hé ?! De leukste reactie vind ik “Ja, als ik jouw kleur had durfde ik het ook…”  en gisteren van mijn man die een oude foto zag “Ik herken je niet eens meer met donker haar”. Hij vind het helemaal goed nu.

Merkte je (mentaal dus) verandering bij jezelf? Bracht het je tot nieuwe inzichten bijvoorbeeld?

happy met zilver haarHet nemen van de beslissing om het uit te laten groeien gaf me een mentale boost en ik voelde me heel stoer en sterk. Ik realiseerde me dat ik nou eenmaal ouder word en dat daar niets mis mee is. Achteraf gezien was het voor mij ook een proces van mezelf accepteren. Met zilver haar voel ik me veel meer mezelf. Dit is wie ik ben … En in de sportschool tussen “de jonkies” voel ik me prima op mijn plek.

Is je manier van kleden, je haarstijl of make-up veranderd?

Een paar lieve jurkjes en bloesjes zijn de deur uit en ik probeer wel wat stoerder gekleed te gaan. Nog altijd vrouwelijk, dat wel. Ik ga morgen mijn wenkbrauwen laten “microbladingen” omdat die wat dunner zijn geworden en ook daar klaar met verven. Zwarte eyeliner heeft plaatsgemaakt voor paars, donkerbruin en blauw. Staat net wat zachter. En een lippenstift met roze en glans bij het uitgaan. Rood vind ik prachtig, maar staat me helaas niet. Nog niet….

Mijn haar mag weer wat langer, tot ik weer mijn coupe van vóór “het verknippen” heb. Lekker rommelig met slag en niet te gestyled.

Hoe verzorg jij je haar? Heb je nog tips voor goede producten? Of een bepaalde manier van stylen?

Ik gebruik de vochtinbrengende shampoo en conditioner van Schwarzkopf Bonacure (blauwe lijn) en knijp er daarna wat creme (split-endz) van hetzelfde merk in. Gewoon omdat dat lekker voelt. Als mijn haar weer op lengte is, ga ik met nat haar naar bed en zit het ’s ochtends beter dan ik het zelf kan stylen. En als het viezer wordt, knijp ik er wat “shaper” in van de HEMA en komt er meer krul.

Ik vind mensen die zichzelf en puur zijn de mooiste mensen

 

Heb je zelf het idee dat je je minder aantrekt van wat mensen van je vinden?

eindelijk zilver haarIk trek me nu veel minder aan van wat mensen van me vinden. Daarover ben ik veel te lang onzeker geweest. Hoe ik eruit zie is hoe ik me prettig voel en ik vind mensen die zichzelf en puur zijn de mooiste mensen. Ik begin mezelf tegenwoordig soms zelfs mooi te vinden, hahaha

Wat zou je mensen die nog twijfelen om hun haar uit te laten groeien mee willen geven?

Wordt lid van de fb-groep “Grijs & Geweldig”. Zorg dat je een verzorgde coupe houdt, laat regelmatig je haar in model knippen (al is het puntjes), trek kleding aan waarin je je een godin voelt en ga er gewoon voor. Op een dag ben je er doorheen !

Ik rij een Dacia Duster, ben voor mezelf begonnen en heb zilver haar. Allemaal zaken die me van tevoren door anderen werden afgeraden met hun argumenten. Het toch doen, voelde heel fijn en bij alles werd er achteraf door dezelfde mensen gezegd dat ze “het toch wel leuk of goed vonden”. Dus…. Blijf lekker bij je eigen gevoel en doe het !!

4 gedachten over “Ellen: op een dag ben je er doorheen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.