Marianne: ik ben weer trots op mijn grijze krullen

Of je nu gewoon zin hebt om je haar lekker uit te laten groeien, een trendsetter wilt zijn door te spelen met meerdere tinten grijs of besluit om de verf de verf te laten omdat het gezonder is voor haar en hoofdhuid, leeftijd speelt in veel gevallen helemaal niet zo’n grote rol meer bij de reis naar grijs. Marianne Martens-Niemeijer koos er al langer voor om niet meer te verven en dat bevalt haar prima.

kort grijs

Marianne, inmiddels 66 jaar oud, is werkzaam als certified instructor voor Quiltworx, een bedrijf in de USA dat quiltpatronen ontwerpt en verkoopt. Ze geeft lessen, organiseert 5-daagse quiltretreats en heeft een winkel ‘Quilthoeve’ waarin ze prachtige stoffen en patronen verkoopt.

Ze vertelt: “Mijn carrière is natuurlijk al veel langer bezig: ik was onder andere datatypiste, afdelingssecretaresse, specialist ARBO en Re-integratie, levenscoach (dat ben ik nog steeds). Al met al: toen ik 60 werd heb ik besloten om alleen nog maar dingen te doen die ik leuk vind en dat is dus lessen handwerktechnieken geven aan mensen die plezier hebben in creativiteit.

Wanneer merkte je je eerste grijze haren op en wat deed je besluiten om je haar grijs te laten worden? 

Mijn eerste grijze haren kreeg ik toen ik 14 jaar was, in navolging van mijn voormoeders die, zoals mijn grootmoeder me vertelde, ook allemaal vroeg grijze haren kregen. Dat werd dus verven. Mijn originele haarkleur is kastanjebruin, met een dieprode gloed en heel veel krullen. Die grijze haren vielen dus echt op. Mijn haar verven deed ik tot ik 45 werd en de verf ‘niet meer pakte’. Bovendien had ik eczeem en dat is op de hoofdhuid, met de chemicaliën van de verf, geen fijn gevoel.

Maar ja, toen ik roodharig was, kreeg ik commentaar en toen ik grijs werd kreeg ik commentaar: het was dus nooit goed! Terwijl ik zelf best wel trots was op mijn natuurlijke krullen en mijn dikke bos haar. Dus, na lang nadenken, besloot ik om voor grijs te gaan. Maar wel kort haar want ‘grijs haar is niet mooi als het lang is’ (wist ik veel 😊 ).

De combinatie van kort haar en zware medicijnen vanwege reuma was geen slecht idee want door de medicijnen werd mijn haar er niet mooier op. Tot januari 2024, ik kreeg nieuwe medicijnen en plotseling dacht ik: en wat nou als ik het wat langer laat groeien? Een nieuwe kapster gezocht en met haar aanmoediging kreeg ik er zin in. En nu? Mijn haar is inmiddels al een stuk langer en krult weer prachtig. Iedereen vraagt of ik permanent heb maar nee, helemaal van mezelf!

Werd jij geïnspireerd door iemand, of beter gezegd: wie is jouw grote voorbeeld?

Mijn idool was Audrey Hepburn. Maar zeker ook mijn grootmoeder, zij leerde me dat schoonheid van binnen zit, maar dat de buitenkant zeker ook meehelpt.

Wat is de meest leuke of minst leuke reactie die je ooit kreeg nadat je besloot je haar grijs te laten worden?

De reactie van mijn kleindochter: “oma, je hebt net zoveel haar als ik”. De minst leuke is de oude reactie: lang haar en grijs is niet mooi.

Sommige dames gaan van felle kleuren naar wat meer ingetogen kleuren als ze grijs worden. Bij anderen werkt dat juist andersom. Is jouw manier van kleden of make-up veranderd?

Mijn manier van kleden is zeker anders. Waar ik vroeger veel pasteltinten droeg, zijn de kleuren nu feller.

De ervaring leert dat grijs haar stugger is en soms meer of juist minder gaat krullen. Dat vergt de nodige aanpassing, tenminste, dat herken ik bij mezelf. Hoe verzorg jij je haar? Heb je nog tips voor goede producten? Of een bepaalde manier van stylen?

Ik gebruik shampoo van Guhl voor grijs haar en voor versteviging gebruik ik het merk Tabitha/James Kraan 4 in 1 conditioner. Deze is erg fijn, ook te gebruiken tussen wasbeurten door. Verder heb ik het geluk dat ik mijn haar aan de lucht kan laten drogen, föhnen is niet nodig. De krullen komen vanzelf. Alleen bij harde wind is het een grote bos ‘windhoos’, waar ik lang mee bezig ben om die wilde haren te temmen. Maar dat zit ook wel in mijn karakter 😊

Het is duidelijk dat jij er erg blij mee bent! Wat zou je mensen die nog twijfelen om hun haar uit te laten groeien mee willen geven?

Volg je eigen hart! Je kunt het altijd proberen, als je het niet mooi vindt, dan verf je gewoon weer. Ik ben weer trots op mijn grijze krullen 😊

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.