Over mij

Those aren’t gray hairs. They’re strands of glitter growing from my head.”

Als je uit nieuwsgierigheid hier beland bent wil je waarschijnlijk weten wie er achter deze website schuilt. Dat is namelijk een van de eerste dingen die ik doe als ik een website bezoek. Wie is die persoon, wat heeft hij of zij te vertellen, waar gaat het verhaal over? Dit ben ik dus: Patty Knoops, getrouwd met Ruud en eigenaar van een eigenwijze Zwitserse herder, Blue.

In de loop der jaren leer ik mijn eigen valkuilen steeds beter kennen. Ik schiet soms door in mijn enthousiasme óf in mijn verontwaardiging over onrecht. Nu ik de 66 gepasseerd ben, ontstaat er langzamerhand wat meer rust en kalmte in mijn drukke leventje. Hoewel ik nog steeds veel interesses heb, lukt het me steeds beter om te focussen op dingen die echt belangrijk voor me zijn. Eerder startte ik projecten zoals Redly Serious (een online magazine voor 40-plus vrouwen) en Stichting Kijk Haar, een gratis empowermentprogramma gericht op werkzoekende 50-plus vrouwen. Nu is het tijd voor een nieuwe fase.

Persoonlijke behoefte

Deze website is ontstaan vanuit een persoonlijke behoefte om af te rekenen met een stigma dat maar niet aan kracht lijkt in te boeten: ouder worden en de manier waarop de maatschappij daarmee omgaat. Termen als ‘pro-aging’ en ‘vijftig is het nieuwe veertig’ vliegen ons om de oren, de reclamebureaus verleggen hun grenzen en huren oudere modellen in, maar ondertussen is een baan vinden na je vijftigste nog steeds een issue en doen wij er vaak zelf aan mee om mensen in hokjes te stoppen zodra ze ouder worden.

De maatregelen rondom Covid-19 confronteerden me met een van de hardnekkigste taboes rondom ouder worden: het krijgen van grijs haar. Door het tijdelijk sluiten van de kappers ontstond regelrechte paniek bij de vrouwen die ik sprak (en eerlijkheidshalve: ook ik kon niet wachten om weer een kleurtje aan te laten brengen).

Grijs = Oud?

Het omslagpunt kwam niet lang daarna: ik trof op Instagram foto’s van prachtige vrouwen wereldwijd met alle kleuren grijs in hun haar. Volledig zilver, deels uitgegroeid, met high- of lowlights, nog (heel) jong of ouder en opeens zag ik het licht. Het proces dat deze vrouwen beschreven inspireerde me enorm. Voor wie verfde ik mijn haar nu eigenlijk? Waarom wordt grijs standaard geassocieerd met oud?

Het was voor mij het startsein om van de een op de andere dag te stoppen met verven en mezelf de kans te geven mijn verzilverde status te omarmen. Nu, enkele jaren verder, vind ik het nog steeds een bijzondere ervaring die voor veel inzichten zorgt en eigenlijk alleen maar leuker wordt. Ik hoop op mijn beurt ook weer vrouwen te inspireren om voor zichzelf te kiezen. En ouder worden? Gewoon heel oké, net zoals (in mijn geval) het in ere houden van rode lipstick.

Meekijken hoe mijn proces verloopt? De link naar Instagram tref je hier: https://www.instagram.com/theroadtogrey/

Of lees het interview in de Telegraaf en het AD:

https://www.telegraaf.nl/vrouw/175412709/patty-63-ik-wil-geen-deftige-dame-zijn-maar-een-hippe-oude-troela

Grijs haar is hip: jongeren grijpen naar de grijze haarverf en ouderen stoppen juist met verven | Binnenland | AD.nl